«Не на часі збирати валізи». Як режим НС торкнеться жителів Харківської області

Фото: KHARKIV Today. У Харківській області не буде комендантської години.

На вулицях Харкова побільшало поліцейських та військових патрулів, чиновники перевіряють укриття. Також найближчими днями з’явиться сайт з покроковими інструкціями та корисними телефонами на випадок НС.

Одразу після засідання РНБО, де було ухвалено рішення про запровадження на всій території України режиму надзвичайного стану, у Харківській облдержадміністрації провели брифінг. Це рішення ще мають проголосувати у Верховній Раді.

ЩО ТАКЕ РЕЖИМ НС

«Це не військовий стан, а надзвичайний. На нараді з Офісом президента, на якій були присутні всі керівники регіонів, було визначено шляхи координації дій з реалізації НС у містах. Що він означає: у нас починають діяти кілька положень. Оперативні штаби починають діяти, куди входять представники всіх силових відомств, очолює його голова ХОДА. Посилюється контроль на в’їздах-виїздах, будуть обмеження, огляд транспорту, заборона на проведення мітингів», — сказав голова ХОДА Олег Синєгубов

Комендантську годину на території регіону не вводитимуть.

Мер Харкова Ігор Терехов попросив журналістів заспокоїти людей. Сьогодні він проінспектував кілька укриттів.

«Коли людина панікує, вона робить помилки. Паніка — те, чого від нас хочуть. Місто живе звичним життям. Ходить транспорт, працюють школи, дитсадки, заводи, всі комунальні підприємства. Так, є НС, але жодних глобальних обмежень для жодної людини не сталося. Це запобіжний захід. Усі політичні сили повинні зрозуміти, що сьогодні треба об’єднатися. Ми маємо зберегти цілісність України. Заради миру, заради порятунку людей», — сказав Терехов.

УКРИТТЯ

У регіоні налічується близько 1200 споруд, які зможуть прийняти людей за потреби. Крім того, харківська підземка розрахована на 154 тисячі осіб. Адреси укриття можна знайти на інтерактивній карті. Розвішувати покажчики у мікрорайонах поки що не планують, щоб люди не панікували. Чиновники кажуть: діють чітко за інструкцією та зроблять це, як тільки настане година «Ч». Листівки з необхідною інформацією вже надруковані. У разі реальної загрози працюватиме система оповіщення, всю необхідну інформацію обіцяють надати.

«Якщо буде евакуація, кожна людина про це дізнається. Хочу порадити всім жителям звернути увагу на сайти міськради та обладміністрації з необхідною інформацією про укриття… У кожного своя роль в евакуаційних планах. Не на часі сьогодні збирати валізи. Зараз про це не йдеться», — сказав Олег Синєгубов.

До того ж, чиновники кажуть, що роботу систем оповіщення в області не лише перевіряють, а й удосконалюють. Коли наступна перевірка, не повідомили.

ТЕРОБОРОНА

Триває набір добровольців, у батальйонах чекають на надходження грошей, щоб зробити необхідні закупівлі. Нагадаємо, на сесії міськради минулого тижня на безпеку та оборону направили понад 60 мільйонів гривень, на сесії облради — близько 40 мільйонів гривень.

«Підрозділи тероборони сформовані, розміщені у пунктах дислокації та готові до виконання завдань», — повідомив командир 113 бригади тероборони Євген Задорожний.

КОРДОН І ЗБРОЯ

Начальник УСБУ у Харківській області Роман Дудін каже, що на кордоні з Харківською областю відбувається демонстрування «військової могутності» РФ. Військові начебто спеціально «позують» перед цивільними і не забороняють вести фото- та відеозйомку. Раніше Дудін називав цифру військ: 20 000 солдатів на кордоні  з Харківською областю.

«Божевільне маневрування російських військ, переміщення вздовж кордону демонстративні», — сказав Дудін.

За словами Дудіна, у нас вистачає і озброєння, і боєприпасів.

Нагадаємо, 22 лютого на засіданні РНБО було ухвалено рішення про введення на всій території України, за винятком Луганської та Донецької областей, режиму надзвичайного стану. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, життя українців це практично не торкнеться. Рішення має підписати президент, потім проголосувати ВР.

Рішення ухвалене після того, як РФ визнала незалежність самопроголошених республік і ввела свої війська на їхню територію. Крім того, президент РФ Путін сказав, що визнання «Л/ДНР» відбулося у межах областей, як вони прописані у своїх конституціях. Насправді це означає бажання россармії просуватися по всій території Донбасу.

За даними української розвідки, Харківська область поряд із Херсонською та Києвом залишаються головними об’єктами  для можливого вторгнення Росії.

Джерело