Росія може вдарити на захід від Харкова, — польський генерал

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today. Вальдемар Скшипчак закликає союзників збільшити віськову допомогу Україні.

Військовий експерт, колишній командувач Сухопутними військами Польщі вважає, що наступного разу РФ може вдарити з трьої своїх областей — Курської, Брянської, Воронезької. Тут окупанти накопичують сили. Білорусь буде тільки відволікати сили ЗСУ.

Скшипчак упевнений, що саме зараз настав час у рази збільшити допомогу Україні зброєю, зокрема далекобійними ракетами, танками й літаками. Про це він сказав під час інтерв’ю BBC.  

На питання журналіста, наскільки імовірним є новий наступ Росії, Скшипчак сказав, що така вірогідність існує. Удар можуть готувати одночасно з трьох областей РФ, щоб надалі спробувати з’єднати з військами, що наразі оперують на Донбасі.

«Після того, як росіяни програли битви навесні та влітку, вони вивели та накопичили свої війська в районі Брянська, Курська та Воронежа. Починаючи з жовтня, вони відновлювали там свої сили. Вони проводять для цього велику мобілізацію. Й хоча вона в них доволі хаотична, вони мають резерв з 1,2 мільйона осіб. З них 300 тисяч мобілізованих проходять відповідну підготовку та тренування. Велика частина цих сил зараз зосереджена саме в районі Воронежа, Курська, Брянська. Я вважаю, що Росія може вдарити по Україні з цього напрямку, рухатися звідти в південному напрямку, на захід від Харкова, вздовж річки Ворскла, що впадає в Дніпро. За цього сценарію під ударом опиняються — Полтава та Дніпро. Вони можуть спробувати з’єднати свої сили з цього напрямку з тими, які нині воюють на сході в районі Бахмута й Соледара», — пояснив військовий експерт.

На думку Скшипчака, Путін уже програв битву за Київ і більше не наважиться на аналогічний наступ на столиці України, тому, імовірно, вдасться до тактики «малих кроків». Це захоплення і утримання частин кількох регіонів на сході і півдні України.

«Як на мене, Путін вимушений зараз перейти до стратегії малих кроків. Він застосував її у 2014-му, коли захопив Луганськ та Донецьк. Спроба окупувати всю країну провалилися. Далі, швидше за все, його метою буде частина Харківської області, Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська область. Чи вдасться йому це зробити, залежите від вас і від нас — Заходу. Маємо зробити все, щоб Україна могла чинити опір російській агресії далі та звільнити свої території. Ключ до перемоги України — в руках Заходу», — упевнений колишній командувач польськими сухопутними військами.

На його думку, план нового нападу уже готовий, і призначення Герасимова головнокомандувачем російського угруповання для війни в України — тому підтвердження.

«План нападу практично готовий, як і їхнє військо. Коли вони нападуть і де саме — це знають достеменно лише вони. Але план у них є», — говорить військовий у відставці.

Вальдемар Скшипчак. Фото: www.bbc.com.

Скшипчак називає Путіна убивцею і закликає Захід якнайшвдше надати Україні важке озброєння: більше танків, бронетехніки та далекобійних ракетних систем, що стріляють на 300 кілометрів.

До нового наступу Росія, за думкою експерта, вдасться в найближчі два-три місяці. Він упевнений, що Путін не піде війною на країни НАТО саме завдяки Україні.

Вальдемар Скшипчак є одним із польських військових експертів, хто пояснює для суспільства та політиків своєї країни суть подій на полях битв в Україні. У 2006-2009 роках командував сухопутними військами польського війська. Перед тим він очолював багатонаціональну дивізію в Іраку, де служили й українські військові.

Після командування польськими СВ Вальдемар Скшипчак також працював заступником міністра оборони Польщі.

Джерело