У Харкові демонтували пам’ятний знак на честь учня Леніна

Фото: Ігор Ісаєв/Facebook Камінь на честь більшовика Артема стояв у парку Машинобудівників.

У парку в Слобідському районі позбулися гранітного каменя на честь більшовика Федора Сергєєва (Артема).

Про це повідомив депутат Харківської міської ради Ігор Ісаєнко у Facebook.

«Камінь на честь більшовика терориста Артема таки демонтували. Довгих сім років харківська влада не наважувалась це зробити .Бо цей камінь тре було демонтувати ще з 2015 року, на вимогу закону про декомунізацію. Парк Артема тоді таки перейменували на парк Машинобудівників. А ось цей камінь залишили чомусь, мабуть на згадку про своїх московських кураторів? чи в догоду свому ватному електорату. Але хай таки запіздало ніж ніяк! Харків — це Україна!», — написав Ігор Ісаєнко.

У парку Машинобудівників знесли пам’ятний знак на честь більшовика Артема. Фото: Ігор Ісаєнко/Facebook

Артем — радянський партійний діяч, засновник Донецько-Криворізької Радянської Республіки. Активно боровся проти Української Народної Республіки, проводив активну партійну роботу, зокрема, у Харкові. Входить до списку постатей, що підпадають під декомунізацію. Гранітний камінь з написом про «революціонера-більшовика Артема — учня В.І. Леніна», встановлений у парку Машинобудівників, був датований 1964 роком. Крім нього, в парку є стела з зображенням червоної зірки та написом із згадуванням про Москву. 

Про необхідність знести ці нагадування про Радянський Союз депутат писав ще у травні. Тоді активісти проєкту «Деколонізація. Україна» надіслали звернення до Харківської міської ради з вимогою демонтажу цих знаків. 

Як писав KHARKIV Today, у центрі Харкова позбулися Кремля. Радянська символіка розташовувалася на гаражі.

Джерело