У Харкові вирішили створити реєстр людей, яким потрібна гуманітарна допомога

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today Програму будуть розробляти волонтери разом із мерією.

Реєстр допоможе якнайшвидше організувати допомогу всім, хто її потребує. 

На 162 дні війни у Харкові вирішили створити реєстр людей, які потребують допомоги. Сюди будуть включені усі мешканці, що наразі перебувають в місті та потребують або продуктів харчування, або засобів гігієни, або ліків. Поки що ці потреби «закривають» волонтери, але через відсутність реєстру іноді одній і тій самій людині привозять допомогу двічі, а комусь — жодного разу.

Тепер Координаційна рада волонтерів має розробити механізм, аби уникнути дублювання і «закрити» потреби всіх харків’ян. Скільки людей на даний момент в місті, точно невідомо: за різними підрахунками, від 500 000 до 800 000.

Волонтери будуть співпрацювати з мерією. Задача останньої — допомагати. Про це повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов в ефірі національних телеканалів 5 серпня. 

«Є питання сьогодні, які потрібно координувати, питання, які нам необхідно спільно робити і на першій координаційній раді були прийняті певні рішення, починаючи від створення реєстру тих людей, які потребують допомоги. Це таке буде потужне програмне забезпечення, програма, яку волонтери разом із нами будуть розробляти і вона допоможе якомога швидше організувати допомогу усім людям, які її потребують. Є дуже багато питань, які необхідно спільно робити. Наша основна задача сьогодні — допомагати волонтерам у їхній такій серйозній діяльності. Я подякував волонтерам, які разом із нами, починаючи з перших днів війни, утримували ситуацію в місті, та саме завдяки нашим спільним діям, зусиллям, ситуація в місті керована і стабільна», — розповів мер Харкова. 

Раніше повідомляли: Харківʼяни, які потребують ліків, можуть звертатися на гарячу лінію

Нагадаємо, перше засідання координаційної ради волонтерів при Харківському міському голові відбулося 4 серпня. У ньому взяли участь понад 25 великих громадських організацій, серед яких — «Дія», Push Team, «Вільний Харків», «Долоньки-UA», «4.5.0. Харків», «Ротарі клуб Харків», «Нью Левел», «Жовта Допомога», «Точка Опору», Barstylers та інші. Усі вони допомагають харків’янам із першого дня війни. 

Слід зазначити, що не всі волонтери увійшли до Коордради, дехто вирішив допомагати харків’янам надалі, але власними силами. Хоча, зазначають волонтери, ресурс багатьох за 5,5 місяців війни уже вичерпався.

Допомогу видає і Гуманітарний штаб, сформований при Харківській обласній військовій адміністрації. Ці продуктові набори можна отримати у відділеннях «Укрпошти» і «Нової пошти». Але останнім часом харків’яни говорять, що логістика цієї допомоги дуже погана, багато людей, які реєструвалися ще у травні, досі не можуть отримати продуктові набори.

«У Харкові склалася така ситуація з гуманітарною допомогою за ініціативою Президента України за підтримкою ОВА, що отримати її неможливо. На точці видачі за адресою пров. Пискунівський, куди ми звернулися, сказали, що живої черги немає, заборонено. Видача лише за SMS. Сповіщення, люди зареєстровані ще в травні, досі не отримали. Хоча цю допомогу мають отримувати щомісяця. Дівчина-оператор на точці видачі говорить, що не працювала система і травневі SMS тільки зараз починають приходити. Але люди, якби все працювало належним чином, отримали би в травні, червні і липні. Наразі, дай Боже, щоб отримали в серпні, бо сповіщень як не було, так і немає. Моя родина зареєструвалася 03.07. Тобто ми отримаємо SMS в кращому випадку в вересні/ жовтні. Минулого тижня жодної людини з SMS ми не побачили на точці видачі. Хоча пакети були і їх не видавали», — розказала KHARKIV Today читачка Світлана Журавльова. 

Нагадаємо, правила видачі «гуманітарки» змінили у Харкові. Продуктові набори видають тричі на тиждень. 

Джерело