У місті на Харківщині запрацював громадський компостер

Фото: Kharkiv Zero Waste Компостер допоможе переробити органічні відходи.

По Люботину збираються встановити декілька компостерів. 

У  Люботині, що прагне стати «містом нуль відходів», запрацював громадський компостер. Про це повідомили в Kharkiv Zero Waste.

«Планується встановити по місту ще десяток. Також цього року місцева влада планує організувати окремий збір відходів. Таким чином, за словами директора комунального підприємства з керування твердими побутовими відходами, місто може мінімум вдвічі скоротити кількість залишкових відходів, які прямують на захоронення. Місто наближається до стандартів zero waste і розвивається навіть за умов війни», — розповіли там.

Фото: Kharkiv Zero Waste

У Люботинській міськраді пояснили, що органічні відходи становлять 50% (а зараз, можливо, і більше) від загального складу відходів. Органічні відходи, які потрапляють на полігон та звалище, при гнитті утворюють метан — саме тому полігони та звалища горять. Компостування уповільнює заповнення контейнера, це дасть змогу комунальним службам робити менше вивозів, що зекономить пальне. 

Раніше повідомляли: На Харківщині шукають посуд для гарячих обідів переселенцям

Нагадаємо, 9 лютого Люботин офіційно став другим містом поза Європейським Союзом, який приєднався до програми Zero Waste Cities — «Міста нуль відходів». Місцева влада підписала зобов’язання зменшувати кількість твердих побутових відходів у громаді, а в майбутньому — пройти сертифікацію та отримати статус Zero Waste City.

Джерело