Як виживають у Хмельницькому в багатоповерхівці, котра не підв’язана до тепломережі та повністю залежить від електропостачання

На 10-15 годин без електропостачання залишається один із будинків в обласному центрі, в мікрорайоні Виставка. Ситуацію ускладнює й те, що багатоповерхівка повністю залежить від електропостачання та не підв’язана до тепломережі.

За словами голови об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Вадима Довбиша, під час будівництва багатоповерхівки був розрахунок на екстрені відключення – побудували підстанцію із резервним живленням, але нині мешканці будинку не можуть ним скористатися.

Багатоквартирний будинок в обласному центрі, який здали в експлуатацію у 2016 році, повністю залежний від електропостачання, інформує Суспільне.

Під час багатогодинних відключень, які не завжди збігаються з графіками, його мешканці залишаються і без опалення. Температура в будинку падає за лічені години.

Для того, аби можна було обігріти житло та розігріти їжу, використовують туристичні балони.

«Береться запальничка, відкручується газ, підпалюється. На сьогодні ціни на ці балони космічні, сягають до п’яти тисяч гривень. У зв’язку з такою ситуацією, що склалася в країні. Це, свого роду, обігрівач. Він працює за таким же принципом – подача газу. Теж, скажімо так, не кожен з мешканців будинку може собі таке дозволити. Ось це, в основному, призначене для обігріву технічних приміщень, навіть не житлових приміщень. Трохи воно є пожежонебезпечним», – пояснює Вадим Довбиш.

В самій багатоповерхівці – 26 квартир. В мешканки однієї з квартир Марини Волосюк – одномісячна дитина.

«По 15-12 годин немає світла, будинок остигає, квартира також. Навіть дитину переодягнути – для нас вже проблема. Я вже не кажу про те, щоб покупати», — розповідає Марина Волосюк.

Власники квартир писали колективне звернення до Хмельницькобленерго, аби звернули увагу на те, що вони повністю залежні від електропостачання. Про це розповідає мешканець будинку Андрій Байрачний.

Відповідь, говорить, жителів багатоповерхівки не задовольнила.

«Відписка про те, що “потерпіть” – вона зрозуміла. Ми згодні терпіти. Але коли сьогодні в нас відключення йде ні поза планом, не входить ні в які графіки», — каже Андрій Байрачний.

Під час будівництва багатоповерхівки був розрахунок на позапланові відключення електроенергії, каже голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Вадим Довбиш.

«Коли будинок будувався і здавався, було збудовано електропідстанцію, де встановлено два трансформатори. Один кабель основний, один резервний. Це було зроблено для ось таких резервних випадків, щоб будинок не залишався без електрики. На сьогодні всі звернення в Обленергозбут на рахунок нашого резервного кабелю блокуються невідомо чому», — розповідає голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Для будинків, які обслуговуються управляючими муніципальними компаніями, міська влада на випадок тривалих вимкнень світла закуповує буржуйки, що стоятимуть у дворах, розповідає заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок.

“П’ять управляючих компаній мають виготовити до кінця грудня 300 таких пічок. Складають на склад і, власне, на складі вони стоять. Де буде потреба їх ставити – там їх будуть виставляти”, — розповідає Василь Новачок.

Голова ОСББ Вадим Довбиш каже – приміщення для зберігання буржуйок та території, де їх ставити, в будинку немає, тому сподіваються на розв’язання проблеми з тривалими перебоями. В будинках, які залежні від електропостачання, закупівля дизель-генератора не вирішить багатогодинних відключень цілком, розповідає телефоном членкиня Хмельницької регіональної ради з питань розвитку ОСББ Олена Мазур.

“Якщо ми сьогодні думаємо про те, щоб закупити генератор, то він може працювати тільки для того, щоб качати циркуляційний насос, щоб підтримувати кілька годин тепло в батареях. Але він не вирішить проблему самого опалення”, — каже Олена Мазур.

Джерело