Криптовалютна позика: що це та як працює на WhiteBIT?

Крипто займ – це процедура, яка передбачає надання цифрових активів на будь-який період у разі потреби під заставну суму. Ви можете використовувати криптокредит для різноманітних цілей: торгівля, перекази, виведення коштів та інше. Отримати позику можна у будь-якій бажаній криптовалюті, якщо та передбачена та доступна на платформі, де ви будете її оформлювати.

Представлена практика дуже зручна для тих, хто потребує термінових коштів, але не хоче використовувати класичні кредитні банківські механізми. Криптокредитування також дає можливість реалізувати ідеї, які напряму стосуються торгових стратегій та цілей. Використання такого інструменту вимагає достатньої кількості знань та уваги від трейдера чи інвестора.

Як працює позика у криптовалюті на WhiteBIT?

Одна з найбільших європейських торгових платформ дає змогу отримати цифрові валюти у позику серед достатньо широкого спектру монет. Криптопозика на біржі відкривається на будь-який термін, який ви самостійно вказуєте. Доступні активи, які є на вашому балансі, можуть використовуватися для забезпечення кредиту. Це стандартна практика, яка страхує торгову платформу від недобросовісних клієнтів. Ключові умови надання позики у криптовалюті:

  • Для того щоб скористатися послугою отримання запозичених коштів, необхідно мати активи на заставному балансі.
  • Позика вважається відкритою лише з того моменту, коли монети переведені із заставного балансу.
  • Комісія нараховується з першої секунди користування криптовалютною позикою.
  • Якщо частки маржі достатньо для забезпечення криптокредиту, то криптовалюти у заставі можна також використовувати на свій розсуд.
  • Щоб закрити позику, достатньо повернути активи на заставний баланс разом з комісією.

Зверніть увагу на те, що крипта повертається у тій валюті, у якій ви брали в криптокредит. На сайті ви можете ознайомитися зі шкалою ризику для того, щоб оцінити власні можливості та конкретний актив, який ви хочете взяти.

Навіщо може знадобитись взяти позику у криптовалюті?

До цього інструменту звертається достатньо велика кількість трейдерів та інвесторів з наступних причин:

  • Інвестування.

Ви можете взяти криптовалютну позику, щоб збільшити свій капітал для інвестування в активи або створення портфеля інвестицій. Позичені кошти можна використовувати для придбання нових цифрових монет, диверсифікації ризиків та збільшення можливого прибутку.

  • Торгівля.

Трейдери знають, що таке криптовалютна позика, через використання плеча (левериджу) з метою збільшення обсягів своїх позицій на ринку. Це збільшує прибутковість торгових операцій, але також зростає і ризик збитків, на що треба звертати увагу.

  • Робота зі стратегічними можливостями.

Дуже часто під час трейдингової діяльності може з’явитися унікальна інвестиційна або торгова можливість, але у вас не виявиться достатньо власного капіталу. Взяття криптокредиту на біржі криптовалюти може допомогти вам використати ці можливості в свою користь своєчасно.

  • Хеджування ризиків.

Представлене рішення може бути задіяне як інструмент хеджування. Наприклад, ви можете позичити криптовалюту для продажу на короткий термін, якщо очікуєте падіння ціни, щоб захистити свої інвестиції в інших активах.

  • Задоволення невідкладних фінансових потреб.

В деяких випадках, коли вам терміново потрібні гроші, але ви не хочете продавати свої цифрові валюти, ви можете взяти криптовалютну позику, яка надасть вам швидкий доступ до ліквідності.

Ризики криптокредитування

Ризики стосуються не криптокредиторів як таких, а умов використання позикових коштів. Коли ви берете криптовалютну позику, необхідно усвідомлювати деякі важливі моменти, які пов’язані з цим процесом:

  • Якщо ви невдало управляєте позиченими монетами або крипторинок рухається проти ваших позицій, можливо, ви не зможете повернути позичені активи, і втратите не тільки їх, а й заставу.
  • Ціни криптовалют можуть раптово змінюватися, що може суттєво впливати на вартість позичених активів. Як результат – це може призвести до збитків.
  • Угода про криптопозику може містити певні умови та правила, яких обов’язково варто дотримуватися. Якщо ви не виконуєте ці умови або правила змінюються під час тривання кредиту, це буде впливати на ваші зобов’язання та збільшить ризик збитковості.

На деяких платформах може виникнути проблема з недостатньою ліквідністю, особливо у разі великих кількостей криптопозик або при різких змінах ринкової ситуації. Саме тому трейдери рекомендують працювати з майданчиками, які можуть забезпечити високу ліквідність та гарантію отримання позики у тому розмірі, який вас задовольнить.

При взятті криптовалютного кредиту рекомендується детально оцінити всі ризики та зробити дослідження щодо самої платформи або контрагентів, з якими ви плануєте укладати угоду. Важливо зрозуміти умови угоди, ризики та можливості збитків, і бути готовим до цих непередбачуваних ситуацій. Обов’язково прорахуйте свої майбутні витрати, звертаючи увагу на комісії. Оптимальне рішення – працювати з перевіреною та безпечною платформою, як WhiteBIT, Binance та ін.

 

Джерело