ОБСЄ вимагає негайно звільнити співробітників, затриманих у Луганську та Донецьку | Події

25.04.2022 12:00

Голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау та генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід закликали негайно звільнити чотирьох членів Спеціальної моніторингової місії, яких затримали в окупованих РФ Донецьку і Луганську.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу ОБСЄ.

Голова організації назвав затримання членів національної місії СММ «неприйнятним», і зазначив, що їх тримають під вартою без пред’явлення звинувачень «протягом певного періоду часу».

Генсек ОБСЄ засудила «сумні акти залякування, переслідування і ворожої публічної риторики» щодо СММ і співробітників місії в непідконтрольних уряду України районах Донецька і Луганська.

«Всі члени нашої національної місії залишаються посадовими особами ОБСЄ і повинні бути наділені функціональною недоторканністю, в тому числі протягом цього періоду, коли закінчився термін дії мандата», — сказала Шмід.

В ОБСЄ звернули увагу, що попри те, що 1 квітня всі дії, передбачені мандатом, були припинені, СММ продовжує виконувати мінімальні необхідні адміністративні завдання.

«З міркувань безпеки співробітників ОБСЄ не може надати додаткову інформацію про ситуацію на цей момент», — йдеться в заяві. Джерело: https://censor.net/ua/n3336568

Источник