Росія обіцяє повернути в Україну депортованого з Маріуполя Богдана Єрмохіна — Події

Росія обіцяє повернути в Україну депортованого з Маріуполя Богдана Єрмохіна - Події

Фото: radiosvoboda.org

Російська влада обіцяє сприяти поверненню додому 17-річного українця Богдана Єрмохіна, якого 2022 року російські військові викрали з окупованого Маріуполя. Дитячий омбудсмен РФ Марія Львова-Бєлова підтвердила, що хлопець прагне повернутися в Україну до сестри і заперечила, що він отримав повістку до російської армії. Про це пише «Радіо Свобода».

— Як вона [повістка] могла прийти, якщо йому немає 18 років, про що ви говорите? Яка повістка?. Останні новини такі, що ми зв’язалися з його сестрою, які повинні приїхати його забрати. Зараз оформлюються документи. Тому що хлопчик неповнолітній, ви ж самі прекрасно розумієтеся, за всіма правилами, вона має бути його опікуном. Оскільки Богдан дуже активно зараз хоче повернутися до своєї рідної сестри, ми, звісно, це все підтримуємо і всіляко цьому сприяємо. На сьогодні досягнуто домовленості зі спрощеного порядку документів з Московською областю. І я дуже сподіваюся, що наступного тижня ця зустріч відбудеться і Богдан поїде додому, — завила Львова-Бєлова.

Утім, адвокат депортованого хлопця Катерина Бобровська стверджує, що повістку йому видали на 19 грудня 2023 року. Тобто Єрмохін має з’явитися до російського військкомату через місяць після того, як досягне повноліття. За словами адвоката, хлопець робив декілька спроб втекти з РФ, проте його зупиняли на кордоні.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заявили, що звернулися до Росії з вимогою повернути Богдана до України. Про домовленості з російською стороною відомство не повідомляло.

Богдан Єрмохін до повномасштабної війни жив у Маріуполі. Він втратив батьків у вісім років, жив у прийомній сім’ї та у будинку сімейного типу. З 2021 року був під опікою держави, коли вступив до Маріупольського вищого металургійного професійного училища. Після окупації Маріуполя його вивезли спочатку до Донецька, а звідти — до санаторію у Підмосков’ї. У Росії йому призначили опікуна, незважаючи на те, що в Україні він має законного опікуна – двоюрідну сестру Валерію. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець зазначив, що Єрмохін досі є громадянином України, хоча в Росії йому видали новий паспорт.

Джерело