Роспропаганда за допомогою мемів та фейків намагається зірвати мобілізацію в Україні — Події

Роспропаганда за допомогою мемів та фейків намагається зірвати мобілізацію в Україні - Події

Російська пропаганда за допомогою мемів, провокаційних відео та фейків про нібито великі втрати ЗСУ намагається зірвати мобілізацію в Україні. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

– Центр стратегічних комунікацій зафіксував нові спроби росіян дискредитувати українську армію та владу. Щоб нав’язати пересічним українцям думку про те, що мобілізація — це погано і держава посилає всіх на вірну загибель, фейкодел активно користуються соцмережами, — повідомили в центрі. — Для більш ефективної атаки на уми використовують Telegram-групу «Цифрова армія Росії». Там пропагандисти публікують брехливі вкидання, які боти та затяті Z-патріоти мають рознести за коментарями до українських каналів.

Зокрема, ворог активно розповсюджує відео нібито українки, яка звертається до українського президента Володимира Зеленського з претензією щодо того, що він хоче убити всіх українців заради вступу до НАТО (звернення — награне та маніпулятивне, адже українці розуміють, що воюють за власну свободу, а не якісь альянси, і немає жодного доказу, що відео записала справді українка). Також поширюються меми про корупцію в українській владі та небажання українців воювати, новини про втрати ЗСУ, які становлять нібито «до 90%» тощо.

У Центрі просять українців не вступати в суперечки з пропагандистами в соцмережах, адже будь-яка активність та взаємодія з такими повідомленнями та коментарями підвищує їхню популярність. Потрібно лише поскаржитися на публікацію.

Раніше російські паблики почали розповсюджувати фейкові відео, на яких демонструється нібито обмін полоненими між українською та російською сторонами у форматі 94 на 95. Однак Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заявив, що це відео насправді із попереднього обміну полоненими, про кожне з яких Україна повідомляє офіційно.

Джерело