За публічні заклики до геноциду українського народу засуджено російського пропандиста | Події

За публічного обвинувачення прокурорів Офісу Генерального прокурора російського пропагандиста визнано винним у публічних закликах до геноциду українського народу, насильницької зміни конституційного ладу, а також посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Йому призначено покарання – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що засуджений у своїй книзі стверджував про неспроможність української держави до подальшого існування, неповноцінність та другосортність української нації. Він закликав владу рф провести так звану «денацифікацію» України, у тому числі шляхом проведення воєнних дій на її території та забезпечення повного зовнішнього контролю.

Засуджений вказав на необхідність початку «денацифікації», а по суті геноциду українського народу, з кордонів так званих «днр/лнр» і далі по всій території України. Пропагував створення фільтраційних і концентраційних таборів для українців та навіть їх повне знищення.

Ідеї цієї книги використовувались найвищим політичним та військовим керівництвом рф для виправдовування військової агресії проти України. А управління справами президента рф закупило її для вивчення та використання посадовими особами.

Публічні заклики автора книги до геноциду українського народу перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з діями військових та збройних формувань рф в Україні.

Засуджений перебуває під санкціями Заходу, у березні 2022 року ЄС вніс його прізвище у четвертий пакет обмежувальних заходів проти росії через вторгнення в Україну. У липні 2022 року санкції проти російського пропагандиста ввела Канада.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Головного слідчого управління СБУ.

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Источник