Миколаївські лікарі врятували молоду жінку з рідкісним діагнозом після пологів

 

У Миколаївській обласній клінічній лікарні вдалося врятувати молоду маму с перипартальною кардіоміопатією. Таких випадків у лікарні було всього чотири, починаючи з 1991 року.

 

На сторінці лікарні у «Фейсбук» повідомили, що пацієнтку до медзакладу доправили шостого січня.

 

За два дні до цього, четвертого січня, 22-річна пацієнтка народила здорову дівчинку. Вагітність проходила нормально, але після народження мамі стало зле на вечір наступної доби. Наростала задишка, кашель, набряки всього тіла, підвищений тиск, сильна слабкість. Тому до лікарні її доставили у вкрай важкому стані з набряком легень.

 

Після чого п’ять лікарів – кардіолог Олександр Шабільянов, акушер-гінеколог Олег Кандауров, реаніматолог Віктор Закерничний, заступник головного лікаря Наталя Ткаченко та лікар УЗД Микола Лучний – негайно зібралися на консиліум для встановлення діагнозу та визначення тактики лікування пацієнтки.

 

Колеги з пологового будинку, які раніше робили породіллі УЗД серця, визначили порушення в його роботі, а консиліум лікарів мав установити діагноз задля адекватного лікування, оскільки кардіологічних захворювань багато.

 

«На консиліумі було зазначено декілька діагнозів. Пацієнтка потребувала негайної допомоги та швидкої діагностики через стрімке погіршення стану. Ми звернулися за допомогою до директора Національного інституту серцево-судинних захворювань ім. М.М. Амосова Сергія Сіромахи. За його допомогою було організовано ще один консиліум з кардіологом, лікарем УЗД інституту біля ліжка пацієнтки з проведенням УЗД дослідження серця в режимі онлайн. За результатами огляду та обстеження пацієнтки було встановлено попередній діагноз: післяпологова перипартальна кардіоміопатія. Відтак погоджено лікування пацієнтки та час проведення повторних досліджень задля корекції призначень», – повідомила заступник головного лікаря, лікар-ендокринолог вищої категорії Наталя Ткаченко.

 

Як доповнив завідувач відділення реанімації Віктор Закерничний, пацієнтку доправили у вкрай важкому стані вже з набряком легень. Лікарі негайно почали кисневу та серцеву терапію. Практично не відходила від пацієнтки лікар-кардіолог Марія Дучук.

 

У відділенні реанімації ще проводили УЗД з прямою трансляцією до Києва. Таким чином, в інституті серця ім. Амосова бачили та оцінювали стан пацієнтки. Паралельно проходили консультування з фахівцями в царині акушерсько-інтенсивної терапії.

 

Призначені препарати та реанімаційні заходи стабілізували стан хворої вже на третю добу перебування в реанімації. 11 січня діагноз перевірили, додатково скоригували лікування. 18 січня в стані середньої тяжкості пацієнтку було переведено в перинатальний центр. Вона отримувала додаткове лікування та перебувала під контролем лікарів-кардіологів.

 

28 січня її додатково проконсультували Олександр Большак – кардіохірург Національного інституту серцево-судинних захворювань ім. М.М. Амосова та Ірина Дубова – лікар-кардіолог вищої категорії, в.о. завідувачки поліклінічним відділенням.

 

Олександр Большак прокоментував стан пацієнтки на день, коли її вже виписували з лікарні.

 

«Треба сказати, що лікарі Миколаївської обласної клінічної лікарні спрацювали на відмінно. Вчасно поставлено діагноз, підібрано правильне лікування. Ви маєте пишатись такими фахівцями. Зі свого боку зараз не бачу якихось суттєвих вад у роботі серця. Воно повернулось до свого нормального стану, я не знайшов патологічних змін у серці», – повідомив він.

 

Цього ж дня молода матуся поїхала додому. Через два місяці лікарі попросили її зробити контрольне УЗД серця.

 

Зазначимо, що післяпологова перипартальна кардіоміопатія є найбільш частою причиною материнської смертності в розвинутих країнах. На сьогодні це захворювання розглядають як кардинальну патологію невідомої етіології. Симптоматика: серце збільшується у розмірах, наповнюється рідиною, міокард не рухається, всі показники серця порушуються стрімко. Летальність від захворювання у світі досягає 90%. Як правило, збільшене серце у звичайних людей вже не стає нормальним, але не в породіллі.