Понад 78 % вчителів з прифронтових громад відчувають останнім часом спустошення та постійну втому

 

82 % освітян зізнаються, що стали більш тривожними та не завжди здатні контролювати власні емоції

58 % педагогів прямо заявляють, що потребують допомоги

 

Це результати дослідження «Реалії освітян у воєнних умовах. Який слід залишає війна на психоемоційному стані вчителів та дітей?»

 

Опитування понад 4000 педагогів провела освітня фундація GoGlobal за підтримки FCA Finn Church Aid. В презентації проєкту взяла участь експертка з психічного здоров'я в секторі освіти Координаційного центру КМУ / Mental Health UA Анастасія Голотенко.

 

— Думки, рефлексії, переживання тисяч українських освітян доводять, що вчителі вже сьогодні потребують професійної підтримки з ментального здоров’я саме на робочому місці. Накопичений стрес та вигорання притаманні педагогам так само як і представникам інших професій першої лінії контакту. Проте, педагоги нерідко потрапляють під подвійний удар, адже здебільшого звикли піклуватися насамперед про благополуччя своїх учнів нерідко нехтуючи дотриманням балансу роботи та відпочинку й власним ментальним здоров'ям. Саме тому в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської, Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, Міністерство освіти і науки України вже сформувало відповідний пріоритетний проєкт, ключовим елементом якого є вдосконалення психологічних служб в закладах освіти, — наголосила експертка Координаційного центру.

 

Докладно ознайомитися з дослідженням можна за посиланням: https://bit.ly/3SKG9qH

 

Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus з 27 вересня до 14 жовтня 2023 року. Загалом опитано 4 460 людей. Цільова група дослідження: чоловіки і жінки віком від 24 років, які обіймають посади вчителя, директора, заступника директора чи соціального педагога, працюють з учнями понад 2 років та проживають в одній з шести областей (Чернігівська, Херсонська, Сумська, Харківська, Запорізька чи Миколаївська).

 

#тияк