Російський артист планує виступити у Рівному: що не так із гастролерами з РФ? (ВІДЕО)

Ні — гастролерам із Росії. Рівнянин зареєстрував петицію про заборону виступів російських артистів у місті. Здавалося б, навряд на восьмому році війни хтось із Росії приїде виступати у Рівне. Проте, такі артисти є. Ба більше, є й публіка, яка готова почути наживо своїх кумирів. Аргумент досить популярний — музика поза політикою. Чи справді це так — з’ясовувала Анастасія Ковальчук.

Одним забороняють, а інші їдуть. Російські гастролери, попри те, що триває восьмий рік війни, продовжують виступати в Україні. Це російський ютуб-артист Олег Абрамов, який називає себе Radio Tapok. Він не визнає той факт, що Росія напала на Україну і анексувала Крим. Артист їде з концертом в Рівне. Про всеукраїнський тур він повідомив на своїй сторінці в Інстаграмі. Написав: "Не бачились два роки". І справді, два роки тому Олег Абрамов вже виступав у Рівному.

Це відео із рівненського пабу. Там Олег Абрамов планує виступити і 5 березня цього року. В закладі сказали, що ситуацію коментувати не готові. Але квитки на концерт російського артиста у Рівному — вже в продажі. Вартують від 400 до 2000 гривень. Цікаво, що придбати квиток можна і за кошти державної програми єПідтримка.

У зв’язку з анонсованим виступом, рівнянин Костянтин Юзвюк зареєстрував петицію на сайті міськради про заборону концертної діяльності артистів з країни-агресора — Росії у місті Рівне.

Під "нашими" приміщення, мер, вочевидь, має на увазі ті, що перебувають на балансі міста. Та забороняють не всім сумнівним особам. Торік у вересні в Міському Палаці Культури виступав казахстанський репер Джа Халіб. Так, він не росіянин, але у 2015 року порушив правила перетину кордону України і виступав на території окупованого Криму. Росіянам у міських приміщеннях виступати все ж не дозволяють. Як пригадує очільниця управління культури і туризму, два роки тому хотів приїхати російський естрадний співак Олександр Малінін. Та не судилося. Йому відмовили.

Про те, що артистів добирають ретельно, запевняють і в рівненському драмтеатрі.

Та окрім російських виконавців, є ще й українські теж не без гріха. Ірина Білик виступала торік у Рівному. Зібрався аншлаг, серед глядачів були міські обраниці та обласні чиновниці. Ба більше, міський голова на своїй сторінці розігрував два квитки. Як потім виявилося, недогледіла пресслужба мера. Вочевидь, вони не знали про гастролі Ірини Білик в окупованому Криму та Росії.

Та такої думки дотримуються не всі. Рівнянка пані Наталія ставиться до виступів російських артистів в Україні позитивно. На її думку, мистецтво поза політикою.

Та проблема в тому, що російські артисти повезуть кошти із проданих українцям квитків у Росію, з якою, знову нагадаємо, восьмий рік, триває війна. Політолог Михайло Мозоль вважає, заборона виступів російських та проросійських артистів цілком є логічною в наш час. На його думку, потрібно проводити більш жорстку державну політику щодо цього питання.

Та поки маємо лише чорний список Міністерства культури. Тобто перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці. Нині там понад 200 артистів, політиків та інших діячів, яким заборонений в’їзд в Україну. Його перелік може розширити СБУ. Тож, якщо ви вважаєте, що комусь із гастролерів не варто виступати — звертайтеся в СБУ. Поки лише так можна заборонити їхню діяльність в Україні.