Сумний початок року: У Рівному попрощаються з двома Захисниками

Завтра, 2 січня, у Рівному відбудеться прощання з двома полеглими на війні Героями.

О 10:00 на майдані Незалежності в останню путь проведуть 48-річного Бориса Коваля з позивним «Дідо» та 38-річного Дмитра Єфіменка.

Борис Коваль народився у селі Дядьковичі, що неподалік Рівного. Закінчив Дядьковицьку середню школу, а потім здобув фах механіка у Національному університеті водного господарства та природокористування.

Відразу після інституту, Борис пішов працювати у Рівненське шляхово-експлуатаційне управління автомобільних доріг. Відтоді місце роботи не міняв. Він пройшов шлях із самого низу до головного інженера. Аж поки у квітні 2023 року його не мобілізували, – розповіла дружина Героя Ірина.  

Після мобілізації Борис проходив навчання на полігоні, адже доти жодного військового досвіду не мав. Після навчання Героя відправили на Донеччину.

Дробишеве, Добропілля, Бахмут, Часів яр… Борис служив у всіх цих гарячих точках. Перебував на Донеччині весь цей час… Про службу практично нічого не розповідав, але і не потрібно було. Адже і так було зрозуміло, що їм там нелегко, а особливо останній місяць… Вже казав, що погані думки приходили, але він тримався, – поділилася дружина.

30 грудня 2023 року Борис Коваль загинув від несумісного з життям поранення під час ворожого мінометного обстрілу. Поховають Захисника на кладовищі у Дядьковичах.

Дмитро Єфіменко народився у місті Пологи на Запоріжжі. Закінчив місцеву школу, а потім Бердянський державний педагогічний університет. У рідному місті він працював вчителем математики та інформатики.

Дружина Героя Оксана розповіла:

Дмитро завжди відстоював справедливість, тому у 2014-му пішов добровольцем, аби захищати рідних людей, місто, країну під час проведення антитерористичної операції. Відслужив рік. Нагороджений відзнакою президента України «За участь в антитерористичній операції», відзнакою «За оборону Маріуполя».

24 лютого 2022 року Дмитро Єфіменко знову зібрав речі та став на захист Батьківщини.

І після початку війни, і раніше Дмитро говорив про росіян прямо: «Якщо не ми підемо проти, то вони прийдуть сюди. А цього не можна допускати».

Впродовж місяця родина Дмитра Єфіменка жила в окупації. І лише на початку квітня 2022 року вони змогли виїхати у Рівне до рідні.

Після переїзду кожен з подружжя тримав свій фронт – Дмитро воював на Донеччині, а Оксана з перших днів і досі волонтерить в обласному штабі в Рівному.

Загинув Герой 13 січня 2023 року у Бахмутському районі Донеччини. 22 січня 2023 року з Дмитром Єфіменком попрощалися й поховали у Рівному. Однак згодом дружині повідомили, що можливо, замість Дмитра поховали його побратима… Довгі місяці очікування результатів ДНК експертизи – й інформація підтвердилася.

Тіло Дмитра Єфіменка поховають на Алеї Героїв кладовища «Нове».

Джерело