Китай вивів у космос одинадцять навігаційних супутників Geely-02

Китай у суботу вранці запустив у космос 11 супутників Geely-02, які належать китайському автовиробнику Geely Holding Group і призначені для забезпечення точними навігаційними даними безпілотних авто компанії.

Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

На навколоземну орбіту супутники вивела ракета-носій Long March-2C, що стартувала з космодрому Січан у південно-західній провінції Сичуань о 7:37 ранку за місцевим часом (1:37 за Києвом).

Повідомляється, що всі 11 космічних апаратів вийшли на задані орбіти.

Компанія Geely прагне сформувати на низькій навколоземній орбіті сузір’я супутників, які забезпечуватимуть високоточне позиціонування її безпілотним автомобілям.

Перші 9 космічних апарати були запущені в червні 2022 року, а до 2025-го компанія планує мати на навколоземній орбіті 72 апарати. В кінцевому підсумку сузір’я має складатися з 240 супутників.

Окрім навігаційних функцій супутники Geely надаватимуть комерційні послуги з супутникового зв’язку і телекомунікацій.

За даними компанії, її космічні апарати мають функції дистанційного зондування зі штучним інтелектом та забезпечують чітке зображення з високою роздільною здатністю 1-5 метрів.

Сьогоднішня місія стала 508-м польотом рідкопаливних триступеневих ракет-носіїв серії «Long March», здатних вивести на навколоземну орбіту до 1 тонни корисного вантажу.

Як повідомляв Укрінформ, космічний вантажний корабель Cygnus корпорації Northrop Grumman 1 лютого прибув до Міжнародної космічної станції, доправивши близько 3,7 тонни вантажу, зокрема матеріали для проведення наукових досліджень, продовольство та обладнання.

Фото: Xinhua

Источник