У мене тут жучок. Як уберегтися від прослуховування та електронних закладок

Абсолютної гарантії від цифрових закладок не існує, тому будьте завжди уважними й обачними

Прослуховування, стеження, приховані камери – це те, з чим частіше стали стикатись українські журналісти. Звичайно, існує багато умов і процедурних рішень для санкцій на прослуховування чи стеження, але для нас це не тема статті. Будемо розбиратися з теорією і вчитися розрізняти електронні пристрої перехоплення інформації, або, простіше, цифрові закладки чи так звані жучки.

Цифрові закладки – це електронні пристрої або програми, які використовуються для перехоплення, реєстрації або передання інформації в електронному вигляді й можуть бути вбудовані в різні предмети чи пристрої або використовуватися як програмне забезпечення на комп'ютерах, смартфонах та іншій електроніці. 

Наголошуємо, що цифрові закладки можуть бути використані в різних контекстах, включно з військовими цілями, правоохоронними діями або шпигунством.

ЯКІ ОСНОВНІ ОЗНАКИ ЗАКЛАДОК-ЖУЧКІВ?

  • Перехоплення інформації. Можуть перехоплювати аудіо-, відео- або текстову інформацію залежно від типу пристрою.
  • Спосіб передання інформації. Цифрові закладки можуть передавати перехоплену інформацію через різні канали (радіохвилі, мережі зв'язку, інтернет, або зберігати її локально).
  • Прихованість. Найчастіше жучки розроблені як непомітні та важкі для виявлення.
  • Дистанційне керування. Деякі цифрові закладки можуть керуватися віддалено, наприклад змінювати режим роботи або передавати дані залежно від ситуації, що складається.  
  • Ідентифікація джерела інформації. Є і такі, що можуть ідентифікувати джерело інформації для визначення, звідки її отримано.
  • Крім того, закладки можуть бути з активним і пасивним перехопленням, де активні передають інформацію в режимі реального часу і пасивні, які накопичують інформацію. Також цифрові закладки можуть бути встановлені як безпосередньо в приміщенні, так і зовні: розташовані поза об'єктом та спрямовані на нього (відеокамери, мікрофони, супутникові системи).

    Зазвичай виявлення цифрових закладок – це справа для спеціалістів, адже жучки призначені для таємного використання. Однак задля убезпечення себе від найпростіших та зменшення ризику перехоплення інформації наводимо перелік превентивних заходів.

  • Регулярна перевірка приміщень. Періодично (залежно від оцінювання ризиків) проводьте ретельну перевірку свого приміщення на наявність невідомих або підозрілих електронних пристроїв.
  • Використання пристроїв для виявлення аномальної активності. Можна скористатися портативним індикатором поля для виявлення аномальних радіо- або електромагнітних сигналів у своєму приміщенні.
  • Фізичний захист пристроїв. Забезпечте фізичний захист доступу до важливих пристроїв, таких як комп'ютери, сервери, телефони, щоб запобігти можливому встановленню цифрових закладок. Використовуйте спеціальні наліпки-маркери, які дозволять ідентифікувати, якщо було фізичне втручання у ваш пристрій.
  • Шифрування комунікацій. Використовуйте шифрування для захисту вашого інтернет-з'єднання.
  • Оновлення програмного забезпечення. Постійно оновлюйте програмне забезпечення, оскільки нові версії можуть містити покращені заходи безпеки.
  • Стеження за несправностями в роботі електронних пристроїв. Виявлення незвичайної активності, непередбачуваних витрат енергії чи інших несправностей може бути сигналом можливої атаки.
  • Фізична безпека приміщення. Гарантуйте фізичну безпеку робочих та житлових приміщень. 
  • Використання електромагнітних екранів. Екрани або корпуси, що блокують електромагнітні сигнали, можуть допомогти ускладнити перехоплення інформації.
  • Захист від кіберзлочинців. Використовуйте антивірусне програмне забезпечення та файрволи для захисту від кіберзлочинців, які можуть намагатися віддалено встановити цифрові закладки.
  • Памʼятайте, що не існує абсолютної гарантії від цифрових закладок, тому будьте завжди уважними та обачними.

    Як вберегтися від прослуховування. Інфографіка ІМІ

    Написано з використанням інформації зі статті “Privacy: An Abbreviated Outline of Federal Statutes Governing Wiretapping and Electronic Eavesdropping” Gina Stevens Legislative Attorney Charles Doyle Senior Specialist in American Public Law

    Інститут масової інформації

    * Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства

    Источник