У Британії вперше використали лазерну зброю для збиття повітряних цілей

У Великій Британії система лазерної зброї спрямованої енергії (LDEW) DragonFire здійснила перший потужний постріл по повітряних цілях під час випробувань на полігоні на Гебридських островах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у пресрелізі на сайті британського уряду.

«Цей тип передової зброї … може зменшувати залежність від дорогих боєприпасів, а також знижувати ризик супутніх пошкоджень»,– сказав глава Міноборони Британії Грант Шеппс.

Дальність дії DragonFire засекречена, але це зброя прямої видимості, що може вражати будь-яку видиму ціль на великих відстанях. «Необхідна точність еквівалентна влученню в монету номіналом 1 фунт стерлінгів з відстані в кілометр», – йдеться у матеріалі.

DragonFire очолює Лабораторія оборонної науки і технологій (Dstl) Міноборони Великої Британії, яка співпрацює з MBDA, Leonardo та QinetiQ.

Армія та Королівський флот Сполученого Королівства розглядають можливість використання лазерної зброї як частину майбутніх можливостей протиповітряної оборони.

Система DragonFire є результатом спільних інвестицій у 100 мільйонів фунтів стерлінгів Міністерства оборони та промисловості.

Лазерна зброя зі спрямованою енергією може вражати цілі зі швидкістю світла та використовувати інтенсивний промінь світла, щоб прорізати ціль. Це призводить до пошкодження конструкції або ще більших результатів, якщо є влучання у ціль.

Випалювання лазером упродовж 10 секунд дорівнює використанню звичайного обігрівача одну годину, тому він є потенційно довгостроковою недорогою альтернативою ракети. Зазначається, що вартість експлуатації лазера зазвичай не перевищує 10 фунтів стерлінгів за постріл.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2022 року на фрегаті військово-морських сил Німеччини пройшло випробування високоенергетичної лазерної зброї проти безпілотників й атакуючих ракет.

Источник