12 квітня — Іван Ліствичник: історія, традиції та прикмети свята

Не рекомендується сьогодні надягати чорні та темні речі – притягнути до себе злі сили, негатив.

Іван Ліствичник — видатний християнський богослов. Православні шанують його пам'ять двічі: у четверту неділю Великого посту і 12 квітня, католики поминають 30 березня, інформує Ukr.Media.

Житіє преподобного

Незважаючи на популярність святого, збереглося мало фактів про його життя. Точні дати народження і смерті невідомі: 525-595 рр. або 579-649. Можливо, його батьками були святі Ксенофонт і Марія, знатні громадяни Константинополя. Юнак отримав гідну освіту, але в 16 років пішов у монастир на Синаї. На 19 років його вчителем і духовним наставником став Авва Мартирій.

Залишившись без духовного батька, Іоанн вибрав важку стезю відлюдника і 40 років прожив на самоті в молитвах, пості і покаянних сльозах. У своїй знаменитій праці він напише, що чисті, покаянні сльози "омивають всі зовнішні і внутрішні нечистоти".

У 75-ти річному віці Іоанна обрали ігуменом Синайського монастиря. Але через 4 роки, залишивши гідного наступника, старець знову пішов у пустку і віддався безмовності. Там же, 30 березня, його наздогнала смерть.

«Ліствиця»

Перу Преподобного Іоанна Ліствичника належить знаменита книга, яка зіграла велику роль у становленні чернецтва. Вона була написана на прохання Раїфського ігумена. Від імені всієї братії той попросив Іоанна скласти для ченців керівництво, "як би лістицю", за якою вони могли б духовно звестися до небесних брам.

"Ліствиця райська", складена преподобним, має 30 ступенів (30 глав), подолавши які, людина досягне порятунку. Книга і сьогодні не втратила актуальності для всіх християн, не тільки ченців, і служить керівництвом з духовного самовдосконалення, путівником для наближення до Бога. За цю працю сучасники назвали Іоанна "новим Мойсеєм".

Прикмети і традиції дня

У цей день звертали увагу на такі прикмети:

  • Літо буде коротке, якщо зацвіла кульбаба, дощове, якщо гуси летять високо.
  • Листя з'явилося на березі, але відсутнє на вільсі — настане посушливе літо.
  • Птахи в'ють гнізда з південного боку дерева, передчуваючи холодне літо.
  • Цвіте черешня — сійте кукурудзу і буряк.
  • Почався виліт бджіл з вуликів після зимівлі — у наступні дні очікується хороша погода.
  • Кінь п'є воду відрами до дощу, відмовляється від води — погода буде сухою і ясною.

На Івана Ліствичника пекли ритуальні хлібці у вигляді драбини, в якій кожному члену сім'ї відповідала одна сходинка. З'їсти таку випічку означало захистити себе від хвороб на весь рік.

Предки вірили в будинкових, вважали їх помічниками в господарстві і хранителями порядку. Але домашній дух мав поганий характер і вимагав делікатного ставлення. 12 квітня він "вирував", і господарі задобрювали його частуваннями, намагалися не потрапляти на очі, тому було прийнято не виходити з дому і не випускати з двору живність.

У преподобного просять позбавлення від життєвих труднощів, фізичних і душевних страждань, і його ікона, що володіє величезною силою, творить чудеса.

Источник