18 серпня — Євстигній Житник: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні забороняється вести важливі переговори — точно не будуть вдалими.

Старослов'янські свята є гарною можливістю для вивчення культурних традицій і звичаїв українського народу: як в період до хрещення, так і в століття становлення і зміцнення православної обрядовості в свідомості, інформує Ukr.Media.

Одним з таких свят є Євстигній Житник. Воно відзначається щорічно 18 серпня. Церква в цю пору вшановує пам'ять мученика Ефсигнія Антіохійського.

Прізвисько Житник (жито — колос), свято отримало у зв'язку з народною традицією підживлювати свіжозорану землю для нового врожаю.

Історична довідка

Святий Євсигній жив в 3-4 столітті в римській провінції Антіохія. У молодості він був солдатом і особисто брав участь у безлічі гонінь на християн.

Але з часом, бачачи духовний подвиг послідовників Христа, заради істини віри масово готових на будь-які катування і жертви, сам увірував у Всевишнього і покинув службу.

Святий оселився в печері в місцевих горах, де вів праведне відлюдницьке життя повне важкої праці і посиленої молитви. Святий знайшов дар цілительства: до нього приходили за позбавленням від недуг жителі навколишніх поселень.

Коли до влади в Римській імперії прийшов імператор Юліан-Відступник (361 р), Євсигній вже був глибоким немічним старцем (йому йшов 110 рік).

Незважаючи на похилий вік, за доносом місцевої язичницької влади, Євсигній був схоплений і особисто постав на імператорському суді. Там старець не посоромився в обличчя висловити деспоту все, що він думає про язичництво і спробах Юліана відродити поклоніння ідолам на території всієї імперії.

Оскаженілий такою зухвалістю імператор велів стратити святого на місці.

Народні традиції та обряди

На Євстигнія житника в народі було прийнято шукати "житню матку". Так називали стебло з 12-ма колосками.

Для цього незаміжні дівчата босяком проходили по свіжозібраній борозні і вибирали найбільш насичені насінням стебла. Вважалося, що дівчину, яка відшукала «житню матку» чекає щасливе заміжжя і міцне сімейне життя з безліччю здорових дітей.

Ще таке колосся було наділене особливою чарівною, цілющою силою Матері-Землі, яка могла допомогти тричі. Після чого колос потрібно було згодувати домашній худобі.

"Щасливе колосся" зберігалося в червоному кутку за іконами, так як за допомогою до нього вдавалися тільки в найбільш крайніх випадках.

В цей час пекли домашній хліб з ячмінного борошна 1-го в році помелу. За традицією, перший шматок повинен був бути за домовиком. Для цього скоринку свіжоспеченого хліба клали в підпілля або за грубку.

18 серпня також починався сезон зі збору цибулі. Її було прийнято вживати сирою разом з солоним хлібом і квасом.

На зиму цибулю сушили в спеціальних зв'язках, що розвішуються по стінах поруч з кутами і вікнами кімнат.

Повір'я та прикмети

  • Яка погода на Євстигнія, така і в грудні буде;
  • Якщо з ранку крикнути і відлуння далеко розноситься — попереду сонячні дні; якщо відразу затихало — чекайте дощів;
  • Чим м'якша земля під свіжоскошеними колоссям — тим ряснішим буде наступний урожай;
  • Чим менше в цю пору зелених колосків на полі, тим швидше осінь прийде;
  • Чим більше дощить в цей день, тим більше на початку зими випаде снігу;
  • Колосся при жнивах легко ламається, а коріння його із землі складно вирвати — попереду посуха.

Источник