21 червня — Федір Колодязник: історія, традиції та прикмети свята

Цього дня заборонено сваритися та скандалити.

У слов'янському народному календарі двадцять перший день червня зветься днем ​​Федора Колодязника. За старих часів у селян вважалося, що грім і блискавка на Федора віщують поганий урожай сіна, інформує Ukr.Media.

Народно-церковне свято Федір Колодязник щорічно відзначається у двадцять перший день літа. Цей червневий день є у східних християн днем ​​пам'яті великого мученика за віру Феодора Стратилата. Цей відданий Господу християнин жив у 3-4 століттях біля сучасної Туреччини. Після прийняття християнства ревно обстоював свою віру та боровся із язичниками. Одного разу в місто, де жив Феодор, було привезено та встановлено статуї язичницьких богів із дорогоцінних металів. Відданий своєму Богу Феодор розтрощив ці ідоли, а «сміття» роздав малозабезпеченим. За такий зухвалий вчинок його віддали на побиття та катування. Після цього його зарубали мечем.

Відколи Русь прийняла християнство, великомученик Феодор Стратилат шанується як покровитель православного воїнства. Його просять про захист на полі битви та під час бойових походів.

Народні повір'я пов'язані з цим днем

З дня Федора починалася «гнійниця» — так називали час, коли вивозили гній у поле. У цій роботі, яка раніше не вважалася ні «чорною», ні «брудною», брала участь уся сім'я.

Чоловіки цього дня з самого ранку вантажили гній на вози та вирушали до полів. У цей день місце візників займали діти, а жінки та молодь звалювали гній на поля і рівномірно розподіляли його по ґрунті. Літні люди у цей день у польових роботах участі не брали. Вони мали інший обов'язок — приготувати всім обід, що складається з 12 страв. Якщо традиція дотримувалася, то кожний місяць року обіцяв бути ситим.

Погодні прикмети

  • Якщо на Федота велика кількість роси на траві лежить, то погода буде ясною. Крім цього, якщо вірити народній мудрості, добре вродить льон та коноплі;
  • Якщо грім зранку чується, то чекайте швидкої негоди;
  • Коли на Федота громовий гуркіт чути з різних боків, то чекайте незабаром похолодання, а може навіть і граду;
  • Якщо у 21-й день насувається на селище гроза, то чекайте на невдалий сінокіс;
  • Коли до вечора починають хмари затягувати небосхил, та ще й змінюють свій колір на свинцевий — то негода буде вирувати всю ніч;
  • Якщо сьогодні птахи замовкли, то незабаром чекайте на грози;
  • Якщо на Федора лебеді почали кричати ближче до вечірньої пори, то незабаром буде дощ;
  • Коли сьогодні зозуля сидить на сухому дереві, погода незабаром стане холодною;
  • Якщо в цей день болота почали активно зеленіти, то й надалі стоятиме тепла погода.

Источник