22 червня — Кирилів день, Сонцеворот: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна вимовляти вголос свої плани на майбутнє — інакше вони можуть ніколи не здійснитися.

22 червня — народне християнське свято Кирилів день. Православні вшановують пам'ять двох святих: Кирила Олександрійського, святителя і архієпископа, і Кирила Білозерського, святого з чернецтва, ігумена, інформує Ukr.Media.

Житіє святих

Майбутній Олександрійський архієпископ народився в 376 році. Відноситься до відомої династії архієпископів, основоположником якої був Афанасій Великий. Кирило став четвертим в ланцюжку, в якому архієпископська кафедра переходила від дядька до племінника. Займаючи високий церковний пост, він активно захищав християнську віру, боровся з єрессю, ідолопоклонством і іудеями, що провокували кровопролиття. Його творча спадщина — глибоко змістовні богословські праці.

Перший білоозерський монах

В миру Козьма, майбутній преподобний народився в Москві в 1337 році, хто були його батьки — невідомо. Вважається, що він має відношення до боярського роду Вельямінових. В юності прийняв постриг в Симонівському монастирі, отримавши ім'я Кирило. Відомо, що Сергій Радонезький виділяв його з монастирської братії і довго розмовляв з ним на самоті.

Коли помер настоятель обителі, ченці вмовили Кирила стати їх наставником. Преподобний погодився, але його тягнуло на самоту. Він гаряче молився Пресвятій Богородиці, щоб вона вказала подальший шлях. І одного разу почув голос: Божа Мати веліла йти на Білоозеро. Разом з ченцем Ферапонтом Кирило вирушив у вказане місце. Там вони викопали землянки і стали продовжувати чернечий подвиг, проводячи весь час в молитвах і постах.

Через деякий час Ферапонт, не витримавши суворості місцевості, покинув приятеля і відселився в інше місце, заснувавши на мальовничому пагорбі Ферапонтів монастир. Кирило залишився один, але незабаром до нього стали приєднуватися ченці з Симонова, і з часом утворилася обитель. У 1397 р був закладений Пречистої Богородиці монастир, відомий як Кирило-Білозерський.

Преподобний Кирило ввів суворі порядки: ченцям не дозволялися особисті речі, а в келіях могли зберігатися тільки церковні книги та ікони, заборонялося мати навіть питну воду. Сам ігумен служив яскравим прикладом для братії.

За свою віру і подвижництво Кирило Білозерський (Білоезерський) отримав від Всевишнього дар прозорливості, міг здійснювати чудові діяння. Помер преподобний у 90-річному віці.

Народні вірування і традиції

Свято ще називають Сонцеворот, тому що закінчується весна і світило повертає на літо. Це найдовший день у році і сила Сонця величезна. Побоюючись, що сонячні промені спалять урожай, рослини не пололи і не пересаджували, але пізню розсаду висаджували.

На Кирилів день в лісах достигала суниця. Про цю ягоду є повір'я, що вона з'явилася після того, як Ісус доторкнувся губами до суничного кущика. Для тваринників наступала відповідальна пора: якщо зацвітала жито, починався сінокіс.

Вбити комара вважалося благою справою, тому що за повір'ям, до сонцестояння на місце одного вбитого з'являлися сотні нових, а коли день убуває, то вб'єш одного кровопивцю, а з ним зникнуть сотні.

Прикмети

  • Велика кількість ягід — до холодної зими.
  • Мурахи копошаться навколо мурашника — буде сонячно, якщо сховалися — готуйся до негоди.
  • Похмуро, а бджоли літають — буде сухо.
  • Ворони не перестають кричати — чекайте негоди.
  • Ластівки і стрижі кружляють низько над землею перед дощем.

Источник