22 серпня — Матвій Змієсос: історія, традиції та прикмети свята

Коли п'єте сьогодні молоко, то думки повинні бути чисті, без гріха — інакше накличете біди в життя.

Народне свято Матвій Змієсос відзначається 22 серпня. У цей день православна церква шанує апостола Матвія, який замінив Іуду Іскаріота, який зрадив Христа. Інші назви свята Матвій, Матвій непогожий, Змієсос корів, інформує Ukr.Media.

Особливості свята

Матвій, який народився в серпні, дуже цікава особистість. У ньому, здавалося б, поєднується непоєднуване. Одночасно, залежно від ситуації, він може бути відкритий і привітний або ж закритий і неговіркий. Дуже любить ризик і азарт. Часом йому здається, що він здатний на багато що, тим самим піддаючи ризику себе і своє здоров'я. Дуже важливо, щоб поруч з ним була людина, яка зможе вчасно сказати йому: «зупинись».

Звичаї та традиції свята

Дата — 22 серпня, важлива тим, хто займається торгівлею, підприємницькою діяльністю або будь-якими іншими справами, пов'язаними з фінансами. Святого Матвія шанували заможні селяни і купці, тому що з дня його пам'яті повсюдно починали готуватися до ярмарків. У народі вірили, що святий остуджує суєту і квапливість, які тільки шкодять при укладанні угод, і дає напуття в торгівлі.

За старих часів з днем Матвія пов'язували моторошне повір'я: нібито в цей час до коров'ячого вим'я чіпляються змії і висмоктують молоко (звідси і безстороннє прізвисько святого). Тому худобу намагалися не випускати на пасовище, а також з особливою ретельністю дотримувалися всіх пов'язаних з нею звичаїв.

Наприклад, господині завжди намагалися доїти корову на самоті, щоб «зайве око» не зіпсував корівку. Щоб у корови не пропало молоко, дійничку в цей день ніколи не ставили ні на стілець, ні на діжку. До речі, саме молоко не подавали на стіл в його первісному вигляді. Його або топили в печі, або заквашували. Все це робилося для того, щоб смак молока змінився і його не можна було наврочити. На столах у тих, хто не сильно дотримувався посту, з'являлася ряжанка, кисле молоко, топлене молоко.

У багатьох сім'ях робили оладки, які уособлювали животворяще світло. Вважалося, що оладки зможуть відвести від корів біду. Господині на світанку в цей день на вулицю виносили глечик з молоком і залишали його там до того часу, поки зникне ранкова роса. Вірили, що після цього корови будуть краще доїтися. Нікому не варто повідомляти, скільки молока вдалося з ранку надоїти, в іншому разі тварина може захворіти.

Погода з цього дня починала повертати на осінь і народ помічав, що дощі після цього дня йдуть вже не теплими, як влітку, а холодними. З Матвія наближення осені ставало очевидним, повітря остигало, а в небі все частіше з'являлися хмари. "Матвій негоду підпускає, літній дощ осіннім перебиває", — примічали люди.

22 серпня господині традиційно сушили городню зелень на зиму. Кріп і петрушка широко використовувалися в домашньому господарстві як для приготування їжі, так і для лікування деяких хвороб. На Матвія зелень збирали, мили в колодязній воді, просушували на протязі в пучках, а потім викладали рівним шаром на теплу піч.

Суху зелень зберігали в лляних мішечках. Вважалося, що льон краще за інших матеріалів збереже запах і корисні властивості трав. Заборони на роботу в полі немає. Але люди вважали, що вона все одно буде марною через дощ. Однак перенапружуватися не варто, так як Успенський піст, і потрібно більше часу приділяти вірі. Піст потрібно продовжувати дотримуватися і в їжі, і в розвагах, і в ставленні до інших людей.

Обряди в день Матвія Змієсоса

  • У цей день не можна носити на собі металеві прикраси і одягатися в чорне — інакше можна залучити безрадісне життя — без фарб.
  • Не можна 22 серпня пити трав'яні чаї та відвари з лікарських трав, так як вважається, що вони стають отруйними і можуть істотно погіршити ваше самопочуття.
  • У цей день не можна терти долоньки одна об іншу, так як подібними діями ви ризикуєте на тривалий час позбавити себе будь-якого прибутку.
  • Не рекомендується дивитися на Місяць, щоб згодом у вас не розболілася голова.
  • Не можна скандалити, лихословити або погано думати про людей — скандали цього дня можуть не отримати благополучного дозволу.
  • Якщо вам доводиться їздити в громадському транспорті, то не сідайте поруч з інвалідами та людьми, позбавленими кінцівок.
  • У цей день не можна вести переговори. Всі угоди, здійснені 22 серпня зазвичай зриваються або приносять поганий результат.
  • Не варто брати в борг 22 серпня. Якщо це гостро необхідно, сума повинна бути рівною. Інакше попереду очікується рік невдач і великих фінансових втрат.

Народні прикмети

  • Овес поспів — до хорошого врожаю горіхів.
  • Ранній іній — до хорошого врожаю в наступному році.
  • З цього дня ставлять в кринках молоко під три роси — більше молока корови дадуть.
  • Дощ в цей день віщує негоду до кінця літа.
  • Якщо вночі ясно, до того ж зовсім немає роси або її дуже мало — чекайте дощового ранку і похмурого дня.
  • Якщо ви помітили, що подув південний вітер і підняв вихори з піску або дорожнього пилу, то має бути сніжна зима.
  • Відчули, що вітер дме з півночі або північного сходу — ясна, малохмарна і суха погода протримається до самої осені.
  • Рясна ранкова роса віщує сонячну і теплу погоду.
  • Почули гучне і неприємне квакання жаб і жаб на водоймах, вужі виповзають на дорогу і гріються на сонці або вода з каструль і іншого посуду швидко закипає і переливається через край — наближається дощ.
  • Дим від багаття або з пічної труби піднімається вертикально вгору, значить, день видасться теплим і погожим.
  • Придивіться до того, як «веде» себе вода в річках: якщо вона тече тихо без завихрень, то осінні місяці будуть спокійними, а зимові — практично без хуртовин.
  • Побачили на небі молодий Місяць з чітко окресленим контуром, значить, до кінця серпня буде жарко.

Источник