27 листопада — Пилипів день, Куделиця: історія, традиції, обряди та прикмети свята

Не можна сьогодні цілий день нічого не робити — наступного року всі вигідні справи повз проходитимуть.

Народно-християнське свято Куделиця він же Пилипів день відзначається 27 листопада кожного року. Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святого апостола Пилипа — одного з дванадцяти апостолів — учнів Ісуса Христа, інформує Ukr.Media.

Куделиця — останній термін весілля справляти, кінець осіннім весільним тижням (починалися в Покров день), в піст весіль не грали.

В Пилипів день прийнято було виносити на двір закуску домовому, щоб водилася худоба. Будинкових закликали на вечерю, величаючи їх і будинковими, і батьками.

Історія

Апостол Пилип був одним з тих, кого Господь Бог сам попросив слідувати за ним. Сповідуючи Слово Боже, він відвідав багато країн. Прославився тим, що зумів звернути цілу країну язичників (Ефіопію) в християнську віру.

Він був підданий жорстоким тортурам, але не зрікся віри. Його стратили через розп'яття на хресті вниз головою.

Традиції та обряди на свято Куделиця

Головні традиції 27 листопада — змова перед постом, частування будинкового, заготівля куделів, ворожіння.

Традиційно цей день святкувався на "широку ногу". Закінчився збір врожаю і засіки ломилися від зерна, з полів був зібраний урожай картоплі, капусти та інших овочів, забита частина худоби. Все це ставили на стіл. З наступного дня починався Різдвяний (Пилипівський) піст довжиною в 40 днів, тому народ наїдався напередодні.

У ці дні закінчувалися весілля та інші галасливі свята. Весь час належало присвячувати роботі і благочестивим заняттям. Однак увечері Пилипового дня можна було зайнятися ворожінням. Для цієї мети дівчата таємно залишали шматок яловичини з вечірньої трапези, потім ховали його вночі під подушку, тричі промовляли заповітні слова і лягали спати. Після цього уві сні можна було побачити майбутнього нареченого.

З цього дня починалися "Бабині засідки": жінки збиралися в одній хаті, пряли льон і шерсть. При цьому співали тихі пісні або розмовляли. Збереглося чимало приказок і прислів'їв, що підкреслюють важливість рукоділля: "У недбайливої пряхи і на себе немає сорочки"; "Не напрядешь взимку — нічого буде ткати влітку"; "Соха годує, веретено одягає".

На Пилипів день не забували і про домового. Його пригощали всілякими закусками, щоб він беріг худобу. Перш ніж приступити до вечірньої трапези, господарі будинку виходили у двір, відбивали уклін і кликали домовика на вечерю. Решту їжі після трапези накривали серветкою і залишали до наступного дня. Вважалося, що вона нагодує будинкового. Згідно з повір'ям, якщо він залишиться задоволений вечірньою трапезою, то натаскає багато снігу і накриє посіви, щоб уберегти їх від морозу.

З цих днів починався "вовчий місяць". Вовки ще не ослабли від голоду, але вже не проти були чимось поживитися. Вони збиралися в зграї і починали бродити всюди, іноді підбиралися близько до оселі людей. Могли навіть напасти на самотнього подорожнього або худобу. Тому люди намагалися триматися подалі від лісів, відкритих місцевостей і полів, де часто можна було зустріти вовків.

Прикмети та приказки

  • Якщо на Пилипів день вранці з'явився іній — чекайте хорошого врожаю вівса.
  • Якщо 27 листопада видався теплий день і без ранкового інію, то наступний рік буде неврожайним.
  • Хмарна і сніжна погода обіцяє негоду в кінці травня.
  • Якщо в цей день полив дощ, то пшениця вродить.
  • Ворона каркає 27 листопада — скоро буде відлига.
  • Хто не повінчався до Куделиці — моліться Богу, та чекайте нового м'ясоїда.
  • Не напрядешь зимою, нічого буде ткати влітку.
  • Якщо людина народилася 27 листопада, то в якості талісмана її варто носити халцедон.

Источник