31 липня – Омелянів день: історія, традиції та прикмети свята

Не рекомендують сьогодні влаштовувати грандіозне прибирання.

Омелянів день відзначають щорічно 31 липня (18 липня за старим стилем). Він присвячений пам'яті святого мученика Омеляна, потерпілого за віру. Цей день не позначений святом в православному календарі, на нього не заведено влаштовувати застілля. Навпаки, воно асоціюється з важкою роботою — закінченням жнив і початком заготівлі продуктів на зиму, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Омелян жив у IV столітті в місті Доростолі. Згідно з переказами, він був рабом. Омелян одним з перших прийняв християнство. Більш того, він проповідував віру в Бога серед оточуючих.

Правлячий у той час Юліан Відступник наказав знищити всіх християн. Обурений жорстокістю імператорського указу, Омелян таємно прокрався до язичницького капища і зруйнував його. Розгнівані язичники схопили того, кого вважали винуватцем події, але помилилися — чоловік, який їм попався, був непричетний. Омелян не міг допустити, щоб через нього постраждав невинний. Він сам вийшов до натовпу і зізнався у скоєному.

Суддя засудив Омеляна до побиття і подальшої страти через спалення. Вирок був виконаний в точності. Однак вогонь не торкнув мученика. Навпаки, язики полум'я, що розліталися з багаття, обпалювали язичників, що стояли навколо, які прийшли поцікавитися. Коли дрова прогоріли, Омелян сам ліг на тліюче вугілля, помолився Богу і помер.

Традиції та обряди

31 липня був останнім днем збирання зернових. Закінчивши жнива, селяни викладали серпи на поле по колу і запрошували батюшку для читання молитов і окроплення святою водою. Потім серпи прибирали до наступного року, а самі йшли в лазню.

Вважалося, що в лазні мешкає її дух — Банник. Потрібно було дотримуватися правил, щоб не розсердити його: при вході обов'язково поклонитися і поділитися з духом милом, водою, віником і рушником. Слід було зняти з себе натільні хрестики та інші металеві предмети і залишити їх за дверима. Вірили, що Банник може розсердитися, якщо порушити правила, і помститися — ошпарити або вдарити каменем. У цей день було прийнято використовувати спеціальні віники, складені з польових квітів і соломи зернових рослин.

Поки чоловіки відпочивали, у жінок починалася робота по заготівлі продуктів на зиму. У справу йшли не тільки овочі і фрукти, вирощені в городі і в саду, а й дари лісу — гриби і ягоди. Бочки, банки, мішки — все це складали в погребі, в найхолоднішому місці будинку.

Вважалося, що починаючи з цього дня рибалки могли відправитися на промисел. Правда, до настання осені риба поводилася ще капризно, і рибалкам доводилося виходити по кілька разів на день, щоб зловити клювання.

З Омелянового дня літо йшло на спад. Вечори ставали холоднішими, часто траплялися грози.

Прикмети

  • спека на Омелянів день віщує морозний грудень;
  • яка погода стоїть в цей день, така і буде восени;
  • частий і гучний гуркіт грому віщує зливу, а рідкісний і глухий — невеликий дощик;
  • якщо грім гримить не перестаючи, слід готуватися до граду;
  • осінь прийде раніше, ніж зазвичай, якщо у беріз пожовкли тільки верхівки;
  • якщо у ялин і сосен шишки розташовані тільки нагорі, то зима настане пізніше, ніж зазвичай;
  • люди, що народилися в цей день, стануть домосідами;
  • побачити Банника на Омелянів день — до біди.

Источник