В Алмати виявили таємні поховання – у поліції кажуть, це учасники протестів

В Алмати виявлено місця поховання можливих учасників протестів.

Цю інформацію, поширену державними ЗМІ Казахстану, підтвердили у міській поліції, повідомляє Укрінформ з посиланням на Радіо Азаттик.

"Таємні поховання проводилися для того, щоб ускладнити ідентифікацію учасників заворушень", — заявила офіційний представник департаменту поліції Алмати Салтанат Азірбек.

Водночас у поліції не уточнили точне місцезнаходження поховань. Скільки тіл виявлено, також не повідомляється.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на засіданні Ради колективної безпеки ОДКБ 10 січня заявляв, що протестувальники «нападали вночі на морги, забирали та вивозили тіла», а також забирали тіла «прямо з поля бою».

Начальник департаменту поліції Алмати Канат Таймерденов на брифінгу 16 січня сказав, що у дні надзвичайного стану на міські морги було вчинено сім атак.

Як повідомляв Укрінформ, у Казахстані 2 січня розпочалися мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ, які переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників у Казахстан.

7 січня президент Казахстану наказав без попередження відкривати по протестувальниках вогонь на ураження.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану заявило про затримання 9 900 осіб станом на 11 січня.

За офіційними даними, під час протестів у Казахстані щонайменше 227 людей загинуло.

Генеральна прокуратура Казахстану заявила, що в морги було доставлено тіла 225 загиблих.

19 січня президент Токаєв скасував надзвичайний стан у країні.

Фото: NUR.kz

Источник