6 жовтня — Іраїда Спірна: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна гроші перераховувати — до погіршення грошової складової життя.

6 жовтня в православ'ї шанують святу мученицю Іраїду Олександрійську, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Іраїда була донькою священика і вже в дванадцятирічному віці обрала для себе чернечий шлях. Одного разу вона вирушила до джерела за водою. Проходячи повз річки, Іріада побачила біля берега велике судно, на якому було багато народу. Всі люди перебували в кайданах. Іраїда підійшла до корабля і дізналася, що народ ув'язнений за християнське віросповідання. Юна дівчина добровільно приєдналася до в'язнів. Коли судно причалило в порт міста Антинополь, Іраїду першою піддали жорстоким тортурам. Але свою віру вона не зрадила, за що була обезголовлена.

Звичаї та традиції

6 жовтня починається справжнє осіннє похолодання. Тепло якщо і пробивається в цей день, то вкрай рідко і зовсім ненадовго. Тому на Іраїду починають протоплювати в будинках печі. Чоловіки займаються заготівлею дров на зимовий період, виконують останні роботи з утеплення житла, сараїв з тваринами і птицею. А жінки топлять хати і заговорюють пічне вугілля.

Обряди в день Іраїди Спірної

Якщо в ніч на 6 жовтня на небі буде Молодик, це відмінний шанс передбачити своє матеріальне майбутнє. Постарайтеся тільки заздалегідь заготовити джерельну воду. Налийте її в прозорий скляний стакан і рівно опівночі встановіть на підвіконня таким чином, щоб в рідини відбився Місяць (або хоча б потрапили промені місячного світла). Тепер відкрийте кватирку і вирушайте спати. Коли прокинетеся вранці, уважно вивчіть поверхню води в склянці. Якщо за ніч туди щось нападало (пил, сміття, дрібні комахи), незабаром варто чекати грошового поповнення. Чим більше в склянці буде сторонніх предметів, тим вищий очікується прибуток.

Свою роль в матеріальному благополуччі грає і звичайна кухонна сіль. Річ у тім, що з нею пов'язано багато народних прикмет, перевірених століттями. Не хочете пізнати бідність, збитки або матеріальні втрати? Тоді не займайте і не давайте в борг сіль. А якщо у сусіда вона раптом закінчилася, і він прийшов попросити, дайте йому безоплатно, просто так, без подальшої віддачі.

Якщо 6 жовтня ви виявите в будинку павука, не поспішайте від нього позбавлятися. Це — знак щасливий, ваш стан скоро примножиться.

Щоб залучити матеріальне благополуччя, завжди в гаманці треба носити монетку-талісман, тільки не знайдену, де-небудь на дорозі, а ту, що на здачу отримали.

Народні прикмети

  • Не можна на Іраїду перераховувати свої біди. У народі кажуть: "Скільки нарахуєш, стільки й нових накличеш".
  • Рано вранці звертають увагу на домашню птицю. Якщо на одній нозі стоїть півень, значить, очікується похолодання. Кури хвостами махають і раскудахтались — погода точно зіпсується.
  • У цей день спостерігають за домашньою кішкою. Коли вона вмивається правої лапкою, варто очікувати хороших осінніх днів; а якщо лівою, значить, скоро настане погана погода.
  • Якщо день Іраїди з ранку видався туманним, а гілки дерев вкрилися інеєм, значить, в наступному році можна чекати щедрого врожаю.

Источник