9 червня — Федорин день: історія, традиції та вірування свята

Сьогодні не можна шити, в'язати, займатися іншими видами рукоділля.

Щорічно 9 червня православні християни всього світу відзначають дату шанування пам'яті мучениці Феодори, діви Олександрійської. Великомучениця і її побратим у Христі Дидим натерпілися за своє справжнє віросповідання під час Діоклетіанських гонінь. Незважаючи на приниження і страждання, які їм заподіяли, віруючі не зреклися від Господа, стійко переживши послані випробування, інформує Ukr.Media.

Наші предки перейменували свято на свій манер — Федорин день.

Історія житія Олександрійської великомучениці

Феодора народилася в 3 столітті в Македонській Олександрії. У період її життя пост правителя на сході займав Гай Аврелій Діоклетіан, Максиміан Геркулій на заході. Обидва вони відігравали велику роль в організації християнських гонінь і іконоборства.

Коли почалася чергова хвиля переслідувань віруючих у Христа, святу піддали арешту, доставили на суд до Євстратія, місцевого міського правителя. Він переконував дівчину здійснити ритуальний обряд жертвопринесення, властивий язичникам, проте юна дівчина відмовила градоначальнику, відкрито зізнавшись у віросповіданні. Християнка повідомила, що серце її навічно віддано Богу, єдиному Творцеві, тому вона прийняла рішення залишатися незайманою і присвятити життя Отцю небесному, не обтяжуючи себе узами шлюбу. Як глузування і покарання Олександрійську Діву відправили наложницею в блудний будинок — заклад, де жінки продавали своє тіло.

Її краса привернула увагу чоловіків, і між ними спалахнула бійка за право першості. Сваркою скористався юнак на ім'я Дидим, — незадовго до цього Господь велів йому звільнити мученицю з полону. У сформованій метушні християнин прийняв рішення таємно вивести Феодору, віддавши їй чоловічий одяг. Коли суперечка вщухла чоловіки побачили перед собою двох молодих хлопців, вирішивши, що це діяння самого Бога. Вони негайно повідомили про це Євстратію, і градоправитель віддав наказ доставити Дидима до нього. Віруючий зізнався, як врятував дівчину від приниження, за що був засуджений до смертної кари. На місце обезголовлювання прийшла Феодора, благала відпустити юнака. Натомість вона запропонувала голові міста себе. Ображений чиновник наказав відрубати голови обом віруючим. Після усічення голови тіла їх спалили, щоб брати і сестри по вірі не змогли поховати останки належним чином.

Традиції і вірування

Федорин день господині зустрічали в справах, турботах. Чоловіків з самого ранку виставляли з дому, починали займатися прибиранням — Федора бруд не любить. Спочатку з хати виносили все начиння крім ікон, що висять в червоних кутах, а потім чистили стіни, стелі, підлогу. В останню чергу займалися миттям парадного і повсякденного посуду. Господар наводив лад у хліві у худоби, вичищав господарські приміщення, годував тварин.

У деяких регіонах, навпаки, категорично заборонялося починати прибирання в цю дату. У народі говорили — "не винось з хати сміття на Федору". Вважалося, що після того, як піднімеш пил, в будинок обов'язково прийде сварка. За повір'ями за віником в кутку живе домовик, тому разом з брудом боялися "вимести" духа з сім'ї.

Намагалися на свято побільше мовчати. Особливо себе стримували сільські жінки і баби, кажучи що Федора "гостра на язик". Порожні слова, сказані не в ту хвилину, могли накликати хвороби і біди на співрозмовниць.

Источник