Ці 10 продуктів позитивно впливають на стан судин

Деякі продукти здатні покращувати стан судин.

До здоров'я серця не можна ставитися легковажно. Серцево-судинні захворювання досі ще на першому місці за кількістю смертельних випадків, тому про їх профілактику слід замислитися, навіть якщо зараз ви абсолютно здорові та молоді. Крім регулярних перевірок у лікаря, подбати про здоров'я своїх кровоносних судин ви можете, скорегувавши раціон. Нижче ми розповімо про 10 найкорисніших для серця продуктів, які зміцнюють і чистять судини, інформує Ukr.Media.

Авокадо

Може скластися враження, що авокадо — диво-фрукт, який здатен вирішити будь-яку вашу проблему. Насправді це частково так. Стосовно питання здоров'я кровоносних судин авокадо знову на передовій. Цей фрукт здатен знизити рівень "поганого холестерину", що зменшує ймовірність виникнення серцевої недостатності. Крім того, зелений плід містить багато калію, який профілактує кальцифікацію судин та інші захворювання серцево-судинної системи.

Жирна риба

Міф про те, що усі жири шкідливі для серця, давно спростований, але важливо розділяти корисні та шкідливі жири. Жирні кислоти можуть бути двох видів: насичені (шкідливі) і ненасичені (корисні). Перші несуть серйозну загрозу для серця, оскільки містять ліпопротеїни низької щільності ("поганий" холестерин), які накопичуються у судинах і ускладнюють потік крові. Ненасичені ж жири для організму просто необхідні. Жирна риба містить у собі усі необхідні жирні кислоти, білок і безліч корисних мікроелементів, які очищають судини, зміцнюють їх стінки і значно зменшують ризик виникнення проблем з серцем.

Горіхи

Горіхи — відмінний продукт для підтримання здоров'я судин. Багаті на корисні жирні кислоти, рослинний білок, вітамін Е і магній, вони перешкоджають утворенню бляшок і накопиченню холестерину у судинах, що запобігає багато захворювань.

Оливкова олія

Так, знову ненасичені жири. Але ж вони є дуже важливими складовими здоров'я судин. Мононенасичена олеїнова кислота, що міститься у оливковій олії, захищає серце і значно знижує ризик появи серцево-судинних захворювань та інсульту. Нагадаємо, що у їжу краще вживати оливкову олію першого віджиму, оскільки у ній зберігається максимальна кількість корисних речовин.

Кофеїн

Кофеїн захищає стінки судин від пошкоджень і забруднень, а також профілактує розвиток атеросклерозу і закупорки артерій. Якщо ви не полюбляєте каву — нічого страшного. Зелений чай містить не менше кофеїну. Головне — пам'ятати, що зловживання кофеїном може мати негативні наслідки, тому не варто пити понад дві чашки чаю або кави на день.

Куркума

Куркума містить найпотужніші протизапальні сполуки, які помітно знижують ризик пошкодження стінок судин. Багата на антиоксиданти спеція може зменшити ймовірність появи жирових бляшок в артеріях на 25 %. Куркуму можна додавати у різні страви, чай або молоко.

Гранат

Гранат очищає закупорені артерії і покращує кровотік. Червоні плоди містять велику кількість антиоксидантів, які борються з вільними радикалами, що стимулюють вироблення оксиду азоту у крові. Додавайте зерна граната у каші і салати або пийте стовідсотковий гранатовий сік.

Цитруси

Тут і антиоксиданти, і вітамін С — усе те, що є необхідним для здоров'я артерій. Вітамін С відіграє важливу роль у зниженні ризику розвитку серцево-судинних захворювань, а флавоноїди, що містяться у ньому, допомагають захистити стінки артерій. Додайте цитрусові у свій раціон, пийте воду з лимоном і апельсиновий фреш вранці.

Цільне зерно

Клітковина, яку у великій кількості містять цільнозернові продукти, допомагає нормалізувати рівень холестерину у крові, захищаючи серце від різних хвороб. Нещодавні дослідження також показали, що раціон з великою кількістю цільного зерна запобігає потовщення стінок артерій. Артерії відповідають за доставку крові до усіх життєво важливих органів. Потовщення їх стінок провокує появу атеросклерозу і підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту.

Броколі

Як і цільне зерно, броколі містить багато клітковини, що позитивно позначається на здоров'ї судин. Хрестоцвіті овочі — броколі, цвітна капуста і звичайна капуста — допомагають запобігти закупорку артерій і захищають від розвитку серцево-судинних захворювань.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров'я.

Источник