Ці кілька круп варто вживати для покращення свого здоров’я

Деякі крупи є особливо корисними для здоров'я людей.

Вівсянка або манка на сніданок, рис або гречка на обід — це зовсім не нудний ритуал з дитинства, а відмінний спосіб зробити свій раціон здоровим і корисним, інформує Ukr.Media.

Крупи є повноцінними лікарськими засобами для нашого організму. Ми зібрали цілих 10 видів зернових, які позбавлять від будь-яких хвороб.

Гречана крупа

Гречка — це крупа, яка належить до групи універсальних. Її можна приготувати як на сніданок — у якості ранкової каші, так і на вечерю — як гарнір до гарячої страви. Гречка заслуговує на увагу не лише завдяки своєму смаку, але й цілому набору вітамінів і корисних для організму елементів: кальцію, магнію, фосфору, білкам, жирам і вуглеводам. Останніх, до речі, у складі зовсім мало, тому гречку сміливо можна зарахувати до дієтичних продуктів: ситно і не калорійно! Гречку можна і потрібно їсти абсолютно усім, особливо хворим на цукровий діабет — вона сприяє нормалізації рівня цукру і насичує організм.

Вівсяна крупа

Вівсяна каша — улюблений сніданок дівчат, які дотримуються дієти. Клітковина, як відомо, сприяє прискоренню обміну речовин і очищенню кишківника. Здоровий і чистий кишківник — основа для підтримання свого тіла у відмінній формі. Але хто б міг подумати, що для чоловіків ця крупа навіть корисніша! Вівсяна крупа знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а як відомо, чоловіки страждають на такі захворювання частіше, ніж жінки. Споживаючи близько 25 г клітковини на день, ви значно знижуєте ризик розвитку серцево-судинного захворювання. 25 г клітковини — це лише тарілка ранкової вівсяної каші. Вівсяна крупа є єдиним за своїми корисними властивостями аналогом гречки. Вівсянка містить волокно, яке здатне, у буквальному сенсі, робити дива за наявності цукрового діабету. Вчені навіть провели експеримент: вони давали хворим на діабет по 100 г вівсянки на день, і вже через кілька тижнів стало помітним не лише зниження рівня холестерину, але і й відсутність потреби організмів хворих в інсуліні.

Рисова крупа

Популярність рису на нашій кухні є цілком виправданою. Варити його легко і швидко, а що ще потрібно жінці, яка живе у ритмі великого міста? У рису є ще один відчутний плюс — багатоваріантність. Різні сорти рисової крупи призначені для різних цілей: "довгий" рис є гарним для плову, гарніру до м'ясних або рибних страв, для фаршу, а "короткі" майже круглі зерна рису ідеально підходять для приготування рідких каш і супів. Неочищений або "коричневий" рис гарний тим, що він містить усі види волокон і поживних речовин, які лише наявні у зернових. Вживання рису сприяє зниженню кров'яного тиску.

Манна крупа

Манна каша вважається найбільш калорійною стравою, яку можна приготувати з зернових. Якщо у вас проблеми зі шлунком або регуляцією ваги (аж до дистрофії), то це — недорогі, корисні і прості у приготуванні ліки. Манну крупу отримують з центральної частини пшеничного зерна, а це означає, що у ній, як і у пшениці, багато протеїнів. Манна каша дуже смачна, але погано засвоюється дітьми. А дітям до року, згідно з останніми медичними дослідженнями у цій області, зовсім не рекомендується її подавати. Манна крупа не рекомендована і діабетикам, хворим на атеросклероз і людям, які страждають через зайву вагу. Найкорисніша манна крупа робиться з цільномолотої пшениці і на вигляд вона набагато темніша за звичайну.

Пшенична крупа

Зародки пшениці — джерело вітамінів і мінералів. У пшениці переважають вітаміни B і E, а також протеїн, що є незамінним за наявності регулярних фізичних навантаженнях. Достатньо з'їсти лише одну столову ложку (25 ккал) пшеничних зародків, щоб задовольнити добову потребу організму у протеїні, а чверть чашки зародків містить 8 г протеїну.

Увага! Не плутайте пшеничну крупу з пшоняною. Пшеничну крупу отримують з пшениці, а пшоняну з проса (інший, менш калорійний вид зернових)

Пшеничні зародки здатні регулювати роботу шлунку і допомогти хворому серцю. Також з пшеничною крупою у організм надходить рослинний білок. Пшеничні зародки за смаком нагадують горіхи, а висівки з пшениці посідають перше місце серед зернових за вмістом волокна (у одній чверті чашки висівок — 60 ккал). Пшеничні висівки — ідеальний продукт для підтримання стабільного і здорового травлення.

Перлова крупа

Перлова крупа не дуже частий гість на наших столах, а даремно. Особливо це стосується тих, хто займається спортом. Найбільш важливий мінеральний компонент перлової крупи — це фосфор, за вмістом якого вона майже вдвічі випереджає усі інші злаки. Фосфор не лише є основною речовиною, яка необхідна для роботи мозку, але й головним мікроелементом для спортсменів, оскільки саме він відповідає за швидкість і силу скорочень м'язової тканини. Перловка — крупа, яку отримують шляхом очищення зерен ячменю від висівок і їх подальшого шліфування та полірування. Крім традиційного розсольнику, з перловки можна і потрібно робити гарнір до гарячих страв!

Пшоняна крупа

Просо, з якого й роблять пшоняну крупу, містить волокно і овочевий протеїн, калій і магній, а заліза у ньому більше, ніж у зернах вівса і рису! З пшона можна зробити відмінну кашу на сніданок і смачні оладки. Пшоняна каша є низькокалорійною, а тому ідеально підходить тим, хто стежить за фігурою. Однак, якщо ви страждаєте на гастрит, то від її вживання варто утриматися.

Ячна крупа

Ячмінь — це найбільше зерно з усіх різновидів зернових. Із зерен ячменю виробляється вищевказана перловка і ячна крупа (січка). Ячна крупа містить велику кількість рослинного білка, а також клітковини і протеїну. Попри високий вміст останнього, у ячній крупі немає натрію, тому вона не сприяє набору маси тіла. З ячної крупи готують каші, супи, додають у плов і розсольник, використовують для начинки фаршированої птиці і овочів, а також як гарнір.

Гарбузова крупа

Гарбузові зернятка містять калій, який є корисним для серця. Гарбузова крупа також є натуральним афродизіаком для жінок (афродизіаків у їжі, до речі, не настільки вже й мало) і сприяє схудненню. Також у крупі наявна клітковина, яка очищає організм. З гарбузових зерен роблять каші, супи, борошно для кондитерської продукції.

Кукурудзяна крупа

У кукурудзяній крупі багато клітковини, яка очищає травний тракт, а кукурудзяні зерна здатні зменшити бродіння і газоутворення у кишківнику, а це означає, що вони покращують травлення. Каша з кукурудзи є другою (після гарбузової) "дитячою" кашею, нею можна годувати дітей з 9 місяців. Також у кукурудзяної крупи є властивість виводити радіонукліди, яка може стати у нагоді жителям районів, які постраждали від радіації. З кукурудзяної крупи можна приготувати суп, оладки, кашу або борошно для випічки.

Источник