Чи можна вживати бутерброди на сніданок, і якщо так, то які саме

Відповідь дали дієтологи.

Бутерброди на сніданок їсти можна, але потрібно розуміти, що це за бутерброд. Якщо йдеться про білий батон зі шматком вареної ковбаси, то такий «кулінарний шедевр» їсти не варто в принципі, — попередили дієтологи. Річ у тім, що білий хліб складається з пшеничного борошна вищого сорту, в якому міститься дуже багато глютену і лише невелика кількість харчових волокон і мікроелементів. Тобто бідний продукт, в якому забагато калорій і занадто мало користі, інформує Ukr.Media.

Крім того, білий хліб — «легкий» вуглевод, що викликає швидкий підйом глюкози в крові і, як наслідок, стрибок інсуліну. Подібні різкі "перепади" для організму дуже шкідливі, з часом вони призводять до розвитку резистентності (нечутливості) до інсуліну, а потім — до цукрового діабету.

Також варто пам'ятати, що білий хліб для бутербродів — дріжджовий, а дріжджі провокують зростання патогенної мікрофлори в кишечнику — це забезпечить проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Що стосується ковбаси: ні для кого не новина, що це — промислово перероблений агресивний продукт, що містить широкий спектр хімічних речовин, серед яких барвники, консерванти, глютамат. Всі ці речовини негативно позначаються на стані здоров'я, особливо при регулярному вживанні.

Але якщо ви не можете представити свого життя без бутербродів, то дотримуйтесь кількох правил:

  • Вибирайте хліб з цільнозернового борошна і (на заквасці) — це вказано на упаковці. Знайти "правильний" хліб — не проблема, зараз на ринку досить багато виробників натуральних продуктів.
  • Обов'язково додавайте до бутерброда овочі — кілька листів зеленого салату, скибочки авокадо або кабачка (можна навіть сирого!). Рослинна клітковина дуже корисна для кишечника: такий бутерброд можна їсти не тільки на сніданок, але і використовувати в якості перекусу протягом дня.
  • Промислово-перероблені продукти замініть на натуральні, або на продукти домашнього приготування. Так, наприклад, замість ковбаси з супермаркету можна використовувати червону рибу, яловичину або індичку, запечену в духовці.
  • Якщо ви дотримуєтеся раціону з низьким вмістом вуглеводів або худнете, то замініть звичайні бутерброди на «зелені», використовуючи замість хліба лист зеленого салату. Покладіть на нього скибочку птиці/риби/м'яса, додайте овочі і трохи хумусу. Такий бутерброд можна з'їсти навіть на вечерю (і не один!)

Не вживайте бутерброди в якості обіду — це приймання їжі повинне бути комплексним, теплим і збалансованим, тобто містити в собі всі групи нутрієнтів.

Источник