Чого точно не варто робити на співбесіді при прийомі на роботу

10 найпоширеніших помилок на співбесіді, яких варто уникати.

Іноді навіть найбільш кваліфіковані та досвідчені фахівці можуть шукати роботу місяцями, але так нічого і не знайти. І справа зовсім не в поганих пропозиціях вакансії і не в тому, що ви не підходите для цієї роботи. Можливо, ви зробили одну з цих фатальних помилок на співбесіді, які роботодавець, на жаль, не вибачає, інформує Ukr.Media.

Ви спізнюєтеся

Мало хто захоче працювати з людиною, яка не вміє грамотно розпоряджатися власним часом. Тому запізнитися на зустріч з потенційним роботодавцем — це найгірше, що ви можете зробити. Якщо пунктуальність не ваш коник, підготуйтеся до співбесіди заздалегідь, вийдіть із дому трохи раніше, перевірте наявність заторів на дорогах. Якщо ви розумієте, що точно не встигнете вчасно, хоча б зателефонуйте і попередьте про це.

Ви виглядаєте неохайно

Як відомо, людині вистачає всього кілька секунд, щоб скласти свою думку про людину. Так, найчастіше вона виявляється помилковою. Однак, якщо ви з першого погляду не сподобалися рекрутеру, він ніколи й не дізнається, що ви взагалі-то відмінний професіонал.

Навіть якщо в компанії немає як такого дрес-коду, на співбесіду все ж не варто приходити в кедах і джинсах. Краще, якщо ви надягнете щось ділове і будете створювати враження серйозної людини. Не забувайте, що зазвичай «зустрічають по одягу».

Ви плутаєтеся у своєму резюме

Попри те, що під час співбесіди HR-менеджер буде тримати ваше резюме перед очима, він все одно буде ставити вам запитання. І погодьтеся, трохи дивно, якщо ви почнете плутатися в інформації: забудете в яких фірмах і в який час працювали, не зможете назвати свої обов'язки. Радимо перед співбесідою ще раз прочитати своє резюме і скласти короткий переказ основних тез.

Ви нічого не знаєте про компанію

Ймовірність того, що на співбесіді вас запитають, що ви знаєте про їх фірму, нікчемно мала. Але якщо це все ж станеться і з'ясується, що ви не знаєте нічого, це буде великим мінусом. В очах роботодавця це виглядає так, ніби вам не важливо, де саме ви будете працювати. Не полінуйтеся, зібрати інформацію про те, куди ви збираєтеся влаштуватися на роботу.

Ви не можете відповісти на незручні запитання

Іноді роботодавець влаштовує справжні стрес-співбесіди, на яких ставлять каверзні і незручні питання. Бути готовим до такого об'єктивно складно. Проте ще гірше, якщо ви не впевнено відповідаєте на більш прості запитаннями: чому пішли з попереднього місця роботи, ким бачите себе через п'ять років у цій компанії і т. д. Продумайте відповіді заздалегідь і можете навіть потренуватися.

Ви критикуєте попереднього роботодавця

Про колишню роботу треба говорити або добре, або нейтрально. Зрозуміло, що у багатьох бували конфлікти з керівництвом, але новому роботодавцю про це знати не обов'язково. Якщо ви почнете у фарбах описувати, який негідник був ваш колишній начальник, це покаже вас не з кращого боку. Роботодавцю потрібні неконфліктні та спокійні співробітники, а не пліткарі.

Ви сором'язливі та затиснуті

Як не крути, але HR-фахівець хоче бачити впевненого в собі кандидата. Якщо ж ви ніяковієте і поводитися скуто, це може звести нанівець всі ваші позитивні якості. Щоб так дуже не хвилюватися, слід заздалегідь підготуватися до співбесіди та поводитися трохи більш розкуто.

Ви занадто хвалите себе

Впевненість у собі — це добре. До тих пір, поки вона не переростає в самовпевненість і вихваляння своїх досягнень. Якщо ви хочете показати роботодавцю, що ви цінний працівник, оперуйте фактами, а не голослівними хвалебними одами. Адже інакше може виникнути резонне запитання: чому такий профі досі без роботи.

Ви недоречно жартуєте

Нерідко намагаючись налагодити контакт із HR-менеджером, претендент на посаду може дозволити собі занадто легке і панібратське поводження. Повірте, жарти, кокетство і інші прояви практично ніколи не бувають доречними на співбесіді. Поводьтеся природно, адже вам із цими людьми, можливо, ще працювати.

Ви не ставити питання

У кінці кожної співбесіди рекрутер запитує, що б ще ви хотіли дізнатися про вакансію. І якщо у вас немає ніяких питань, це може бути розцінено як незацікавленість у роботі. На такі випадки є низка універсальних запитань. Наприклад, які труднощі в роботі були у вашого попередника або які можливості для кар'єрного росту ви будете мати.

Источник