Як знайти хорошу роботу

Підготовка до співбесіди і можливі помилки.

Навіть в непростий час можна знайти хорошу роботу, тому не дозволяйте паніці себе налякати. Нехай тимчасові складності вас не зупиняють: пошук роботи завжди був процесом тривалим, а у важкі часи — особливо, інформує Ukr.Media.

З чого почати пошук роботи?

Складіть список тих компаній, в яких вам би хотілося працювати. Розташуйте вибрані вами організації в порядку від менш привабливих до більш бажаних.

Пошук роботи — це свого роду навик ведення переговорів і публічних виступів. Чим більше в вас розвинені якості, необхідні для успішного діалогу, тим більше шансів для працевлаштування.

Почавши проходити співбесіди в різних організаціях, ви поступово отримаєте необхідний досвід для самопрезентації. Імовірність зайняти заповітну посаду в компанії мрії, яка в кінці вашого списку, збільшується.

Де шукати роботу

Перед початком пошуку роботи слід проаналізувати всі можливі ресурси, які вам можуть в цьому допомогти.

Сайти пошуку роботи

Заповнивши резюме на сайтах роботи, ви можете переглядати вакансії що цікавлять вас і залишати відгук на них. Також там є можливість відправити супровідний лист, де можна донести до потенційного роботодавця додаткові відомості про себе.

Знайомство

Комунікації — один з найбільш важливих і водночас простих інструментів пошуку потрібної інформації. Знайомі та друзі, які знають, що ви перебуваєте в пошуку роботи, можуть вас порекомендувати своєму роботодавцю.

ЗМІ, газети, журнали

Деякі по-старому розміщують оголошення в друкованих ЗМІ. Найчастіше цей спосіб підходить для тих, хто шукає підробіток або роботу, що не вимагає спеціальної освіти. Майстри на всі руки можуть розмістити оголошення в розділі послуг. Звертатися в ЗМІ слід в якості додаткового джерела пошуку, так як випуски швидко застарівають і пропозиції можуть бути вже неактуальні. Також не зайвим буде ваше звернення в Інтернет-видання, яке читає велика аудиторія.

Кадрові агентства

В агентстві з підбору персоналу вам допоможуть скласти резюме і підібрати відповідні вакансії. Весь функціонал з пошуку роботи вони беруть на себе і зацікавлені у вашому працевлаштуванні. При цьому послуги агентства не безкоштовні.

Соціальні мережі

У соціальних мережах нерідко заводять потрібні знайомства, публікують резюме і знаходять роботу. Для цього ваш акаунт повинен відповідати меті — показати вас як фахівця своєї справи. Тому, якщо ви розглядаєте соціальну мережу як можливий інструмент пошуку роботи, краще не публікувати там нічого зайвого.

Звернення особисто в компанію

У тому випадку, якщо ви точно знаєте, де хочете працювати, можна звернутися безпосередньо в компанію. Для цього відправте заздалегідь підготовлене резюме в кадровий відділ або залиште заявку на сайті. Також можна зателефонувати за вказаним номером.

Звичайно, найкращий спосіб швидше знайти роботу — залучити всі можливі ресурси і канали.

Етапи та види співбесіди

Співбесіда — невід'ємна частина процесу працевлаштування в будь-яку компанію. Залежно від посади і підходу до підбору персоналу в конкретній організації співбесіди можуть проходити в кілька етапів.

Етапи співбесід:

  • перший етап — групова співбесіда;

  • другий — особиста співбесіда з менеджером з персоналу;

  • підсумкова співбесіда з лінійним, вищестоящим керівником.

Види співбесід:

  • біографічне інтерв'ю, в процесі якого рекрутер уточнює у кандидата інформацію про його навчання, періоди роботи і функціонал;

  • структуроване інтерв'ю, в основі якого — заздалегідь підготовлений, фіксований набір питань;

  • неструктурована бесіда проводиться в більш вільній формі;

  • ситуаційне інтерв'ю, коли кандидату пропонується знайти рішення або озвучити послідовність дій у запропонованих робочих та інших ситуаціях;

  • поведінкове, або інтерв'ю за компетенціями, в ході якого здобувача просять розповісти про реальний попередній досвід на прикладі конкретних робочих ситуацій і його дій в них.

Рекрутери на своєму етапі комбінують біографічне, структуроване і поведінкове інтерв'ю. Керівники, отримавши попередні дані від менеджера з підбору персоналу, частіше дотримуються ситуаційного і поведінкового інтерв'ю. Тому завжди добре заздалегідь продумати конкретні ситуації з практики, які підтверджують ті чи інші ваші професійні якості.

Як підготуватися до співбесіди

До розмови з потенційним керівником слід підготуватися заздалегідь.

Зовнішній вигляд

Стиль одягу та аксесуари повинні відповідати посаді і профілю організації, в яку ви плануєте влаштуватися. Наприклад, у фінансових компаніях, банківських структурах, зазвичай, існує жорсткий дрес-код, якого варто дотримуватися претендентам.

Далеко не кожен керівник готовий витрачати час на доопрацювання іміджу співробітника. Для більшості неналежний зовнішній вигляд — ознака того, що кандидат не цілком віддає собі звіт в специфіці роботи і вимогах до посади.

Заздалегідь вивчіть сайт роботодавця

Обов'язково вивчіть сайт компанії перед співбесідою. Там можна дізнатися не тільки про історію та масштаби її діяльності, а й про цінності, корпоративну культуру. Згодом це обов'язково стане в нагоді і на самій співбесіді, і при прийнятті рішення, наскільки вам підходить ця організація

Пунктуальність

Не запізнюйтеся на зустріч. Прийти на співбесіду вчасно — проявити повагу до майбутнього керівника і показати свою зацікавленість. Попередьте заздалегідь, якщо затримуєтеся навіть на пару хвилин.

Будьте технічно готові

Необхідно відзначити, що в поточних умовах все більше первинних співбесід проводиться в режимі онлайн. Тому, як ніколи, важливо мати доступ до стійкого Інтернету, ПК і телефону з якісною камерою.

Як поводитися на співбесіді?

Тримайтеся спокійно і впевнено. Чесно відповідайте на питання. Не намагайтеся здаватися краще, не приписуйте собі зайвих якостей і компетенцій — перевірити це нескладно, у роботодавців і HR досить способів уточнення інформації. Якщо ви не володієте якимись з потрібних навичок, краще відразу про це сказати і висловити готовність навчитися. Не соромтеся самі ставити питання — для роботодавця це одна з ознак вашої зацікавленості на посаді.

Помилки шукачів

Більшість кандидатів відсівається навіть не на етапі особистих співбесід, а за підсумками першого дзвінка. Комусь просто неможливо додзвонитися, хтось не дотримується елементарних правил хорошого тону. При високій завантаженості і великому потоці кандидатів на вакансію вам зроблять один-два дзвінки, тому завжди тримайте телефон під рукою.

І пам'ятайте, відбір починається з вашої відповіді на телефонний дзвінок роботодавця. Оцінюється все: голос, манера спілкування, інтонація, грамотність, ввічливість, комунікабельність. Якщо на цьому етапі щось піде не так, на особисту співбесіду вас вже не запросять. У багатьох внутрішніх програмах є можливість залишати коментарі до резюме. Так що якщо ви одного разу отримали "чорну мітку", шанс виправити враження про себе вже навряд чи випаде.

Поради експерта: як знайти хорошу роботу?

Менеджер з підбору персоналу, розповідає як знайти хорошу роботу.

Позитивний настрій

Спокійна впевненість у своїх силах, доброзичливість, щирий інтерес до компанії і посади, на яку ви претендуєте, завжди відчуваються і справляють сприятливе враження на потенційного роботодавця.

Ефект "палаючих очей" працює безвідмовно і може дати можливість отримати цікаву посаду навіть тим, у кого не вистачає досвіду.

Резюме

Важливу роль відіграє грамотно складене резюме. Для цього можна скористатися готовими шаблонами, які легко знайти в інтернеті, або формою на сайтах роботи.

Резюме — це відповідь на питання, на основі чого ви вважаєте, що відповідаєте обраній посаді. Не варто його створювати занадто об'ємним. Краще вкластися в 1-2 сторінки, відобразивши все найважливіше.

Перше, що бачить менеджер з підбору персоналу або роботодавець ще до вашої зустрічі, — резюме. Воно є вашою візитною карткою. Все більше фахівців приходять до висновку, що варто додавати до резюме своє фото. І краще, якщо це не фотографія, призначена для паспорта, а спеціально зроблений знімок. Він повинен відображати вас як ділову людину.

Супровідний лист

Не нехтуйте супровідним листом. Особливо це актуально для тих, хто планує змінити сферу діяльності і для фахівців початківців. В цьому випадку саме в супровідному листі необхідно пояснити, чому ви претендуєте на дану посаду і чому вас варто розглянути на неї при нестачі досвіду.

Що робити після співбесіди?

Про подальшу послідовність дій, зазвичай, роботодавець повідомляє після закінчення співбесіди. Часто рішення доводиться почекати від одного дня до тижня. Але буває і довше, залежно від кількості кандидатів на вакансію. У разі позитивного рішення і подальшого працевлаштування зазвичай потрібно підготувати необхідний пакет документів до дати прийому на роботу.

У разі відмови ніколи не варто засмучуватися і вже тим більше прощатися з роботодавцем на негативній ноті.

Буває, що фінальний кандидат не проходить випробувальний термін або навіть не виходить на роботу з тієї чи іншої причини. В цьому випадку підбір поновлюється, і, якщо пройшло небагато часу, в першу чергу розглядаються резюме кандидатів, поставлених в "резерв". Ви можете опинитися в їх числі.

І навіть якщо вам не відразу вдасться знайти роботу мрії, не сумуйте. Часто це всього лише питання часу.

Источник