Коли живете від зарплати до зарплати, це не життя, а виживання — як вибратися з убогості і почати жити краще

Пора навчитися розпоряджатися своїми часом і грошима.

Зводячи кінці з кінцями, люди намагаються забезпечити себе предметами першої необхідності, і часто навіть це зробити дуже непросто. Коли ви потрапляєте в подібну ситуацію, то розумієте, наскільки нелегкий подібний спосіб життя: коли живете від зарплати до зарплати, це скоріше схоже не на життя, а на виживання. Але у кожної проблеми є рішення, інформує Ukr.Media.

Сьогодні ми розповімо про 5 кроків, які ви повинні зробити, щоб вибратися з порочного кола бідності.

Почніть з бюджету

Чи стикалися ви з такою ситуацією, що не могли згадати, куди пішли всі ваші гроші? Планування майбутніх витрат, складання бюджету дозволить систематизувати витрати, і ви не витратите гроші на непотрібні речі. Складання бюджету зробить можливим не тільки економити, але і збирати кошти.

Відкладати гроші необхідно не тільки для того, щоб зробити дорогу покупку, але і для створення якоїсь подушки безпеки на випадок надзвичайної події, наприклад: на ремонт автомобіля або поломку котла.

Також планування витрат надає можливість відстежити тенденцію витрат, що дозволить скоротити витрати на непотрібні покупки. Коли ви виявите ті продукти або послуги, які не приносять користі, але витягають гроші, то зможете заощадити, виключивши їх з переліку покупок.

Знайдіть спосіб заробляти більше

Якщо нинішня робота не приносить достатньо грошей, а економити вже нема на чому, то необхідно знайти способи збільшити свої заробітки. Першим варіантом може стати працевлаштування на другу роботу, що допоможе заробити додаткові гроші. Але часу на розваги і відпочинок стане значно менше.

Також можуть допомогти курси підвищення кваліфікації, де ви придбаєте нові знання і зможете зайняти іншу, більш високооплачувану посаду. І, звичайно ж, третій варіант — зміна роботи. Якщо є вакансія, де вам будуть платити більше, то кращим варіантом буде влаштуватися на нове місце.

Пам'ятай, що зміни в житті підуть лише на користь. Головне, приймай всі рішення з розумом.

Навчися економити

На час фінансових труднощів економити гроші — завдання пріоритетне. Ви можете просто відкладати певну суму в якості підстраховки на чорний день. Це найпростіший шлях. Також можна відкрити ощадний рахунок з можливістю вносити гроші, але зняти ви їх не зможете протягом обраного часового проміжку.

Намагайтеся шукати різні акції, користуйтеся сервісами з кеш-беками — це реальний спосіб заощадити гроші. А в певний момент ви виявите, що за зароблені бонуси можете зробити покупку.

Також, купуючи певний товар, переконайтеся в тому, що купуєте його за найнижчою ціною: сьогодні є безліч сайтів, на яких вказані ціни на конкретний товар в різних магазинах.

Припиніть користуватися кредитною карткою

Якщо ви хочете перестати жити в боргах, то припиніть створювати борги. І перший крок — це припинити користуватися кредитними картами. Просто викладіть їх зі свого гаманця, а потім заблокуйте.

Багато людей живуть і сподіваються на ці гроші, які їм не належать; витрачають суми, які в подальшому не можуть погасити. Замість постійних витрат почніть відкладати гроші. Нехай спочатку доведеться затягнути пояси тугіше, але незабаром у вас сформується сума, завдяки якій ви знайдете фінансову свободу.

Однак є один спосіб як змусити банк платити вам за те що ви користуєтеся кредитною карткою.

Виберіться з боргів

Для того, щоб розбагатіти, доведеться розібратися з боргами і з ненависними відсотками. Створіть план виплат, знайдіть ще одне джерело заробітку, яке принесе додаткові гроші.

Сконцентруйся на погашенні одного боргу, потім приступайте до іншого. Але не намагайтеся осягнути неосяжне і не обіцяйте всім кредиторам одноразову виплату, яка дозволить позбутися від боргів.

Що необхідно робити, після того, як фінансове становище покращиться

Завжди пам'ятайте про бюджет

Складання бюджету на місяць — ваш найкращий спосіб зберегти фінансову стабільність і знову не загрузнути в боргах. Як тільки ситуація з фінансами налагодиться, може з'явитися спокуса перестати планувати витрати і виходити за рамки бюджету. Але робити цього ви не повинні, якщо хочете зберегти стабільність.

Не плутайте бажання і потреби

Ми часто помиляємося, плутаючи бажання з істинними потребами. Наприклад: Їжа, вода, дах над головою — це потреби людини, які ми прагнемо задовольнити. А ось дорогий брендовий одяг, вечеря в ресторані і найкраща італійська плитка для ванни — це наші бажання.

Ви повинні тверезо оцінювати свої можливості і розуміти, чи відповідні вони бажанням.

Знайдіть кілька джерел доходу

Кращий спосіб заробітку — це пасивний дохід, при якому ви отримуєте гроші без особливих трудовитрат. Ви можете здати в оренду приміщення, якщо таке є, або ж працювати на фрілансі. Також залишається варіант влаштуватися на другу роботу. Але пам'ятайте про відпочинок і змиріться з тим, що вільного часу стане набагато менше.

Пам'ятайте про непередбачені витрати

Життя непередбачуване, але ви повинні бути готовий до всього. Ми не плануємо, коли хворіти, а походи до лікаря можуть вилитися в копієчку. Несподівані витрати будуть виникати протягом усього життя, але ви можете підготуватися до них, сформувавши недоторканний запас саме на випадок подібних "катаклізмів". Певна сума, якою ви можете користуватися лише в момент гострої потреби, завжди повинна лежати "під матрацом".

Може бути, ви не зможете витратити її просто так, зате будете знати, що у вас є фінансова подушка безпеки на будь-який непередбачений випадок.

Источник