Морква — користь і шкода для організму

А також страви, які можна з неї приготувати.

Названа користь і шкода моркви, а також страви, які можна з неї приготувати, інформує Ukr.Media.

Історія моркви

Помаранчева морква, до якої ми звикли, не завжди була такою. Її батьківщиною вважається Афганістан. Раніше вона була фіолетовою і не мала настільки вираженого смаку.

Про існування моркви дізналися понад 4000 років тому. Тоді її вирощували не заради коренеплоду. У той час використовували тільки соковите бадилля і насіння.

У XVII столітті в результаті селекції з'явилася та морквина, яка нам звична. Моркву вважали овочем здоров'я і процвітання. Жінки навіть прикрашали її бадиллям свої капелюхи, а в Португалії придумали готувати з коренеплоду джем.

Існує більше ніж 60 сортів моркви різних кольорів — оранжевого, червоного, чорного, жовтого, білого і фіолетового.

КБЖВ моркви на 100 грамів:

  • калорійність — 35 ккал;
  • білки — 1,3 г;
  • жири — 0,1 г;
  • вуглеводи — 6,9 г.

Користь моркви

Морква є багатим джерелом вітамінів і мікроелементів.

Вміст корисних речовин

В овочі міститься каротин, який позитивно впливає на обмін речовин в організмі. При його нестачі можуть проявитися порушення — лупа, сухість шкіри, ламкість нігтів і волосся.

Покращує зір

Морква містить бета-каротин, який є попередником вітаміну А. Лютеїн, що знаходиться в овочі, відіграє важливу роль у зменшенні дегенерації жовтої плями і поліпшенні здоров'я очей. З цією метою можна включити моркву в звичний раціон. Овоч буде не зайвим в харчуванні будь-якої здорової людини. Але при цьому його значення в лікуванні хвороб очей перебільшено.

Допомагає відновитися після захворювань

Морквяний сік рекомендується в якості загальнозміцнювальний засіб і джерела вітамінів. Він допомагає швидкому відновленню після перенесених вірусних захворювань. Цьому сприяє наявність вітаміну C в коренеплоді.

Покращує роботу шлунково-кишкового тракту

Плід позитивно впливає на травлення. У моркві, як і в інших овочах, міститься клітковина, необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Дієти зі стравами з коренеплоду можуть бути рекомендовані медиками в якості допоміжної терапії.

Добре впливає на судини

Регулярне вживання моркви позитивно впливає на серцево-судинну систему. Овоч сприяє зниженню рівня холестерину і покращує еластичність судин.

У моркві міститься калій. Він є судинорозширювальним засобом, допомагає знизити тиск.

Допомагає схуднути

Вживання моркви призводить до швидкого насичення. Відчуття голоду після приймання овоча в їжу не виникає кілька наступних годин. В результаті людина з'їдає менше їжі. Калорійність добового раціону знижується.

Підвищує міцність кісток

У коренеплоді міститься вітамін K2. Він відповідає за обмін речовин в кістковій тканині і запобігає вимиванню кальцію. В результаті знижується ризик появи остеопорозу. Особливо важливо це для літніх людей і жінок після менопаузи.

Знижує рівень стресу

Одне з корисних властивостей моркви — здатність заспокоювати нервову систему, запобігаючи її виснаження. Регулярне вживання в їжу коренеплоду знижує нервову напругу і підвищує стійкість до стресів.

Морквяний сік

Вітамінів в одній склянці морквяного соку міститься приблизно стільки, скільки в п'яти склянках нарізаної моркви.

В овочевих соках багато поживних речовин, але відсутня клітковина. Також в напоях великий вміст цукру. Наприклад, один стакан морквяного соку містить 2 г клітковини і 9 г цукру. Такий же обсяг нарізаної сирої моркви містить 3,5 г клітковини і 6 г цукру.

Морквяний сік має багато переваг, так як в ньому велика концентрація поживних речовин.

Більшість людей можуть включати його в невеликій кількості в свій раціон. Проте слід пам'ятати, що сік не замінює вживання свіжих овочів.

Шкода моркви

У разі надмірного споживання овоча можуть проявитися небажані наслідки.

У період загострення захворювань шлунково-кишкового тракту

Надмірне вживання моркви здатне спровокувати розлади шлунка і кишечника. Коренеплід небажано додавати в раціон при хворобах печінки. Нездоровий орган не може засвоїти каротин. Протипоказанням також є виразкова хвороба шлунка і ентерит.

Крім того, морква може викликати алергічну реакцію. З обережністю її слід використовувати в їжу при годуванні груддю.

При цукровому діабеті

Високий глікемічний індекс сприяє підвищенню рівня цукру в крові. Цей показник збільшується при термічній обробці коренеплоду. Через це не слід в такому вигляді його вживати у великих кількостях діабетикам.

Як вибрати та зберігати моркву

Вибір моркви

При виборі звертайте увагу на зовнішній вигляд плоду. Він повинен бути твердим, сухим і не мати слідів пошкоджень. Мляву моркву краще не вибирати. Можливо, її занадто довго зберігали або неправильно транспортували. Через це вона почала псуватися.

Холодильник

Цей овоч невибагливий в зберіганні.

Залишати моркву краще в сухому прохолодному місці. Добре підійде холодильник. У ньому вона не втратить всю свою свіжість тривалий час.

Якщо морква з бадиллям, то краще зрізати його, щоб овоч не зів'яв швидко. Також морквину не варто класти поруч з яблуками. Вони виділяють етилен, що сприяє гниттю.

Сушіння

Також городники при великому врожаї і нестачі місця для зберігання використовують сушку овочів в спеціальних приладах. Для цього потрібно попередньо вимити і почистити моркву. Потім слід її нарізати невеликими шматочками. Чим вони менші, тим швидше випарується волога і закінчиться процес висушування.

Заморожування

У разі швидкої заморозки корисні речовини залишаються. Зберігати в такому вигляді овоч зручно — в морозильній камері він займе мало місця. І завжди буде під рукою, коли знадобиться його використовувати в якості додаткового інгредієнта для приготування супів або других страв.

Льох

Іноді городники опускають моркву в льох. Деякі дачники рекомендують зберігати овоч в ящиках з сумішшю піску і деревної стружки, які повинні перешкоджати випаровуванню вологи.

Страви з моркви

Страви з моркви готують нечасто. Зазвичай вона служить додатковим інгредієнтом інших страв. Проте рецепти з моркви існують.

Морквяний кекс з волоськими горіхами

Для приготування потрібні інгредієнти:

  • борошно — 200 г;
  • сода — 1 ч. л;
  • цукор — 150 г;
  • олія оливкова — 100 мл;
  • яйце куряче — 2 шт;
  • морква — 200 г;
  • горіхи волоські — 100 г;
  • цедра апельсина — за смаком.

Приготування:

Моркву попередньо натріть, а горіхи поріжте або подрібніть блендером, але не дуже дрібно. З половини апельсина натріть цедру.

Борошно змішайте з содою, цукром, яйцями і олією. Потім додайте моркву, горіхи і цедру. Отриману суміш викладіть у форму, застелену пекарським папером. Поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.

Тушкована морква з квасолею

Для приготування потрібні інгредієнти:

  • квасоля відварна — 1 стакан;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт;
  • морква — 500 г;
  • помідори без шкірки — 300 г;
  • часник — 2 зубчики;
  • сіль — за смаком;
  • перець чорний мелений — за смаком.

Приготування:

Відваріть заздалегідь замочену у воді квасолю до готовності. Натріть моркву або наріжте дрібно соломкою. На розігріту сковороду викладіть спочатку порізані цибулю і моркву.

Потім додайте помідори. Тушкуйте на повільному вогні до готовності. В кінці додайте квасолю і подрібнений часник. Готову страву можна прикрасити свіжою зеленню.

Салат зі свіжої моркви та сиру

Для приготування потрібні інгредієнти:

  • морква свіжа — 200 г;
  • сир твердий — 100 г;
  • часник — зубчик;
  • сіль — за смаком;
  • сметана або йогурт без цукру для заправки.

Приготування:

Дрібно натріть моркву, сир і часник.

Всі інгредієнти змішайте, посоліть за смаком і заправте сметаною або йогуртом. Блюдо можна прикрасити гілочкою петрушки або листям салату.

Морква прекрасно поєднується з іншими продуктам і цілком може бути складовою корисного перекусу.

Цікаві факти про моркву

Морква за свою довгу історію існування не тільки часто вживається в їжу, але і є символом свят.

Свято моркви

У цього коренеплоду є своє свято.

У Каліфорнії проходить фестиваль моркви. Триває він один тиждень. За цей період учасникам потрібно вибрати "морквяну королеву". Проводиться парад і готуються різні страви з винуватиці торжества. Також є можливість взяти участь у спортивних змаганнях, де моркву використовують як інвентар.

Морква-рекордсмен

Британський фермер Джо Атертону виростив найдовшу моркву. Його коренеплід досяг 6 м 24 см.

Американцеві Крістоферу Кваллі зі штату Міннесота вдалося виростити найважчу моркву. Вага коренеплоду склала 10,18 кг.

Овочі неймовірно великих розмірів потрапили в Книгу рекордів Гіннесса.

Корейська морква

Насправді, Корея не є батьківщиною цієї страви. Рецепт його приготування з'явився в СРСР. В якості основи використовували корейське блюдо "кимчи" — капуста з прянощами. Але так як в СРСР необхідну за рецептом пекінську капусту дістати було складно, в блюдо стали додавати моркву. Через деякий час вона повністю замінила капусту. Так і з'явилася звична нам закуска — "морква по-корейськи".

Кава з моркви

З підсмаженої моркви варили каву для солдатів у Німеччині. Ароматний напій мав приємний смак і надавав бадьорості.

Пам'ятники

У турецькому місті Бейпазари встановлено пам'ятник моркви. Він символізує, що в цій місцевості виробляють насіння всім відомого коренеплоду.

Дерев'яний пам'ятник у вигляді надкусаної морквини спорудили в Канаді. Його відкриття приурочили до завершення будівництва доріг.

Також "велика морква" є в Новій Зеландії, США, Єгипті та на Філіппінах.

Морква — це фрукт

З 1991 року морква вважається фруктом в Європі. Вся справа в законодавстві, яке вирішили не міняти. У Португалії виготовляється смачне варення з моркви. За європейськими законами варення можна виробляти тільки з фруктів. Тому в Європі тепер морква — фрукт.

Источник