Помилки, які допускають господині під час використання духовки

Як уникнути помилок в приготуванні якісної і корисної їжі в духовці.

Багато господинь, які часто користуються духовками, не застраховані від помилок в правильній експлуатації приладу, інформує Ukr.Media.

У ньому є окремі функції для полегшення роботи. Але про них не всі знають. Експерти назвали 7 поширених помилок, які допоможуть розвіяти міф про саму техніку.

Неправильний вибір місця для решітки

Від результату вибору решітки в духовці залежить якість приготовленої страви. Навіть розігрів духовку до певної температури, вона не буде рівномірною всередині.

Верхня частина в духовці підходить для запікання їжі і надання їй рум'яної золотистої скоринки. У цій частині повітря більш гаряче.

Нижня частина призначена для смажених овочів, запіканок, піци і підрум'янювання страв. На цю полицю не варто ставити випічку, тому як вона на дні може підгоріти.

Бажано вибирати середню частину в духовці, тому як є гарантія отримання рівномірної температури.

І середня частина відмінно підходить для приготування десертів, тому як вони будуть добре пропікатися.

Неправильне застосування функції "конвекція"

Практично всі сучасні духовки оснащені функцією "конвекція", але мало хто з господинь нею користується.

Хоча це корисне нововведення, в роботу якого включена витяжна система і вентилятор. І гаряче повітря рівномірно розподіляється по всій площі, що дозволяє приготувати їжу хрусткою без зайвої вологи.

Використовуючи цю функцію, можна процес приготування страв проводити на низькому температурному режимі при скороченому часі.

Для догляду за посудом

У будь-якій духовці дека і сковорідки періодично забруднюються. Доводиться багато часу витрачати, щоб їх очистити від пригару. Собі в помічники можна підключити духовку. Досить включити її на максимальну температуру і підігріти посуд 30 хвилин.

Після цього посуд легко очиститися від відпрацьованого жиру і горілих шматочків їжі. А далі домашнє начиння можна закінчити чистити звичайним способом.

Колір посуду має значення

Особливу увагу потрібно приділити кольору посуду, тому як від нього залежить тривалість приготування їжі. Через те, що темний посуд здатний швидше нагрітися, він ще на тривалий час зберігає тепло.

Тому є гарантія, що їжа надовго залишиться теплою. Для отримання хрусткої скоринки на страві найкраще застосовувати чавунну форму.

Для ніжних десертів підходить світлий або прозорий посуд.

Духовка вимагає догляду

У працюючому стані духовка завжди радує якістю страв, що готуються. Але якщо якась деталь вийшла з ладу, то це значно зменшує її продуктивність. Вразливим місцем є прокладка для ущільнення дверей.

Через подібну похибку знижується задана температура, а внутрішня стінка покривається вологою. Якщо помітили, що проблема в прокладці, її слід терміново поміняти.

Не застеляти дно фольгою

Залишки їжі і жир дуже часто осідають на нижній частині духовки. І тоді подібна причина стає великим головним болем для прибирання. Багато господинь, щоб уникнути зайвих забруднень, звикли застеляти дно духовки фольгою.

Хоча це не зовсім вірне рішення, тому як фольга має властивість створювати відображення. А воно не тільки блокує тепло, але і перекриває потік повітря. І тоді їжа готується неправильно.

До того ж, фольга має властивість плавитися на гарячій поверхні, що призведе до швидкого зношування техніки. А якщо фольга перекриє потік повітря, то навіть можна отруїтися чадним газом.

Тверда обсмажка

Про швидке приготування страви можна говорити тільки в тому разі, якщо правильно встановлювати грати в певній частині духовки. Але якщо їх зовсім прибрати, то можна овочі обсмажити до красивої хрусткої скоринки. Через те, що в нижній частині духовки зосереджений безперебійний потік тепла, відбувається процес карамелізації.

І обсмажування вийде набагато красивіше, ніж на звичайному вогні. Не слід забувати і про ніжну консистенцію отриманої страви. Але порада працює лише в тому разі, якщо в продукти покласти велику кількість олії, яка буде готуватися разом з овочами.

Маючи уявлення про правильну експлуатацію духовки, можна уникнути помилок в приготуванні якісної і корисної їжі. Тому всім господиням слід взяти ці поради на замітку.

Источник