Поради які допомагають поліпшити здоров’я кишечника

Хороше здоров'я кишечника означає хорошу роботу імунної системи і головного мозку.

Наукові експерти нагадують, що кишечник — це одна з тих систем організму, яка надає більш вагомий вплив на здоров'я, ніж ми думаємо. Величезна кількість бактерій, що складають мікробіоту кишечника, відіграють ключову роль в імунній системі. Крім того, унікальний і фундаментальний зв'язок кишечник має з мозком. Ось чому важливо мати хороше здоров'я травного тракту, і деякі поради лікарів допомагають його поліпшити, інформує Ukr.Media.

Їсти цільну, а не перероблену їжу

Раціон з високим вмістом оброблених харчових продуктів і фастфуду пригнічує корисну бактеріальну флору. Щоб кишечник залишався здоровим, харчування повинно складатися з продуктів, які не пройшли промислову обробку, — цільних овочів, фруктів, зелені, круп, бобових, м'яса, з якого потрібно готувати самому.

Отримувати пробіотики

Приймання пробіотиків (добавок або продуктів, що містять корисні бактерії) може бути дуже корисним для кишечника. За даними Гарвардської медичної школи, їх достатнє отримання захищає від синдрому роздратованого кишечника та інших неприємних станів, пов'язаних з порушенням травлення.

Їсти багато клітковини

Коли клітковина починає ферментуватися в товстій кишці, виробляються корисні кишкові бактерії, а шкідливі бактерії пригнічуються. Клітковина — це пребіотик, тобто, їжа для пробіотиків. Жінкам рекомендується споживати не менше 21-25 грамів клітковини в день, чоловікам — від 30 до 38 грамів в день.

Контролювати кількість алкоголю

Алкоголь може вбивати корисні кишкові бактерії і дратувати слизову оболонку шлунка, що призводить до розвитку гастриту.

Обмежити використання антибіотиків

Ці ліки повинні прийматися тільки в разі необхідності. Використання антибіотиків може мати негативні наслідки для мікробіоти кишечника, включаючи зниження видового різноманіття, зміна метаболічної активності. Крім того, деякі дослідження говорять, що вплив антибіотиків в ранньому дитинстві може привести до ряду шлунково-кишкових, імунологічних і нейрокогнітивних захворювань.

Справлятися зі стресом

Вчені вважають, що між кишечником і мозком існує специфічний зв'язок, іноді кишечник навіть називають "другим мозком". Хронічно стрес здатний певним чином впливати на зв'язок між мозком і кишечником, змінюючи співвідношення бактерій в травному тракті. Щоб мати здоровий кишечник, потрібно менше нервувати.

Источник