Прості кроки для того, щоб котлети вийшли дуже соковитими, з хрусткою скоринкою і смачними

Достатньо всього лише знати кілька важливих секретів приготування відмінних котлет.

Котлети — одна з найважливіших страв нашого повсякденного раціону. Зробити котлети не надто складно, але, щоб вони вийшли дуже соковитими, з хрусткою скоринкою, такими, рецепт яких у вас будуть питати всі подруги й родички, потрібно зовсім небагато. Достатньо всього лише знати кілька важливих секретів приготування відмінних котлет, інформує Ukr.Media.

Фарш з м'яса

Простіше зробити котлети з фаршу, приготованого в магазині. Але набагато ефективніше зробити фарш самому, тим більше що з появою в нашому житті електричних м'ясорубок це вже не так складно.

Стандартний фарш для котлет-60% яловичини й 40% свинини. Непогано, якщо в м'ясі є сполучна тканина, можна брати м'ясо з кісточкою, яку потім ви використовуєте для бульйону.

Дати постояти

Після того як фарш готовий, непогано дати йому постояти в холодильнику хоча б пів години. Тоді м'ясо виділить клейковину, фарш стане більш однорідним, котлети не будуть розвалюватися. Якщо часу на вистоювання фаршу немає, вимішуйте його протягом 5-7 хвилин. Тоді клейкість утворюється швидше.

Великі

Найкраще смажити не дуже маленькі котлети, їх можна легко упустити й пережарити. Великі з високою часткою ймовірності залишаться соковитими. Їх складніше упустити. Котлети з половину долоні підсмажаться хвилин за 15-17.

Спочатку скоринка

Перед тим як викласти котлети на сковороду, її потрібно добре розігріти, а потім налити олії й ще прогріти, щоб олія теж було гарячою. Потім кладете котлету і смажите 1-2 хвилини, щоб утворилася скоринка. Після цього, не перевертаючи котлети, смажите ще 2-3 хвилини на невеликому вогні. Потім перевертаєте, збільшуєте вогонь — і ще 2 хвилини, до утворення скоринки. Після цього можна вже закривати сковороду кришкою і доводити котлети до готовності на низькій температурі.

Таймер

Не покладайтеся на своє почуття часу, краще ставити таймер, інакше можна забути про котлети під кришкою і пережарити їх. Втім, це відноситься не тільки до котлет, а взагалі до всіх страв. Навіть якщо засікаєте час, можна легко заплутатися і забути, скільки часу було, коли ви перевернули котлети, наприклад.

Не тушкувати

Котлети готуються дуже швидко, їх не потрібно тримати на вогні навіть пів години. Часто їх заливають соусом і тушкують протягом 40 і навіть 60 хвилин. Але це призведе тільки до того, що ви отримаєте сухуваті й не дуже смачні котлети. Якщо хочете соус, то краще залити їм котлети після того, як вимкнете вогонь. Або поставте його на стіл при подачі.

Домашні котлети

  • 600 г яловичини (лопатка, кострець, окіст)
  • 400 г свинини (можна взяти окіст)
  • 2 середні цибулини
  • 2 шматочки білого хліба
  • Сіль і перець на смак
  • 2-3 ст. л. борошна

Крок 1. М'ясо промити, цибулю почистити й розрізати на 4 частини. Прокрутити м'ясо разом з цибулею через дрібну решітку м'ясорубки.

Крок 2. Білий хліб замочити у воді.

Крок 3. Прокрутити другий раз. Посолити й поперчити. Як слід перемішати й трохи помісити фарш як тісто.

Порада: щоб видалити весь фарш з м'ясорубки, можна після м'яса прокрутити в ній скоринку від білого батона, не замочуючи її.

Крок 4. Розділити фарш на 3-4 частини й відбити кожну долонями хоча б по хвилині.

Крок 5. Зняти у хліба скоринки, вмішати його в котлетну масу.

Крок 6. Сформувати котлетки. Обваляти їх у борошні. Розігріти сковороду з олією.

Крок 7. Викласти котлети й смажити на сильному вогні хвилину (поки не утвориться скоринка).

Крок 8. Вогонь зменшити й посмажити на слабкому вогні ще 2-3 хвилини.

Крок 9. Повторити процедуру з іншого боку.

Крок 10. Залишити сковороду на маленькому вогні, закрити кришкою і залишити котлети дожарюватися протягом приблизно 7-12 хвилин (залежить від розміру котлет).

Крок 11. Вимкнути вогонь, кришку не знімати, дати котлетам постояти 5 хвилин, після чого подавати зі сметаною або томатним соусом.

Источник