Що робити, якщо ви втомилися від власного проекту і так більше не можете

Як впоратися з апатією, знову відчути інтерес до «справи всього життя» і не здатися завчасно.

Якщо раптом з якихось причин ваш проект перестав приносити вам радість (а заодно і мотивацію, і дохід), то це не привід опускати руки та називати себе бездарністю. Причини такого стану можуть ховатися набагато глибше, інформує Ukr.Media.

Іноді трапляється так, що навіть власний бізнес набридає, перестає приносити задоволення і тішити. Те, що раніше цікавило, запалювало, стало буденністю. Займатися проектом більше не хочеться, з'являється втома, апатія і байдужість. До чого це може призвести, здогадатися нескладно. Чому виникає втома від власної справи та що з цим можна зробити — з'ясовуємо разом з нашим експертом.

На жаль, але навіть найцікавіша робота з часом може перетворитися на рутину. І якщо ви вже багато років вкладали у свій проект достатню кількість сил, фінансів і знань, але не отримали бажаної віддачі, то, можливо, є сенс переглянути бізнес-модель або навіть знайти наставника, який допоможе вийти на новий рівень вашого розвитку.

Основні причини втрати інтересу до того, що раніше вас надихало і мотивувало

Відсутність професійного розвитку

На самому початку бізнесу ви, напевне, багато розвивалися: проходили навчальні курси, читали корисні книги, дивилися відео. Поступово все налагодилося: з'явилися постійні клієнти, попит на продукт, стабільний дохід. Ви досягли, чого хотіли. Тепер бізнес успішно функціонує, але більше задоволення не приносить. Колись цікава ваша робота перетворилася на рутину. На жаль, так відбувається навіть з улюбленим заняттям.

Відсутність фінансового зростання

Ось вже з року в рік ціна на вашу продукцію не змінюється. Прибуток залишається на одному місці або має неістотне зростання. Ви досягли фінансової вершини,більше прагнути нікуди. Звісно, звідки тут взятися мотивації?

Ви не використовуєте свій потенціал на всі 100%

Якщо ви не реалізовуєтеся максимально, вам стає нудно. Ви розумієте, що можете значно більше, але необхідності в цьому немає.

Дисбаланс між тим, що віддаєш і що отримуєш

Ця причина актуальна тільки для розвиненого бізнесу. На старті власної справи багато людей стикаються з дисбалансом, але з розвитком проекту він зникає. Якщо ж ви вже довгий час відчуваєте, що вкладаєте набагато більше енергії, емоцій, грошей, ніж отримуєте натомість, з'являються апатія і розчарування.

На щастя, це все можна виправити і змінити ситуацію в кращу сторону.

Найбільш ефективні рішення для кожної з вище перерахованих проблем

Шукайте перспективи для розвитку проекту

Не зупиняйтеся на досягнутому, використовуйте можливості для вдосконалення. Припустимо, у вас своя кондитерська. Довгий час ви пекли кекси, пиріжки та булочки. Ваша продукція отримала попит, стала приносити хороший дохід, але при цьому стало нудно. Освойте нові навички, навчитеся робити щось нове. Почніть пекти багатоярусні торти, складні десерти та екзотичну випічку різних народів світу.

Розширюйте фінансовий потенціал

Шукайте можливості для зростання прибутку. Знайдіть успішних конкурентів і проаналізуйте їх пропозиції. Припустимо, ви в'яжете шапки на замовлення і продає за кожну 200 гривень. Ваш конкурент реалізує вироби за 500 гривень. Це свідчить про те, що фінансовий потенціал у вашої продукції є. Можливо, доведеться розширити асортимент, удосконалити товар, впровадити нові технології, та ви зможете продавати свої шапки за ті ж 500 гривень.

Намагайтеся максимально реалізуватися

Якщо розумієте, що можете більше, розширте функціонал, шукайте можливості для повної реалізації. В ідеалі сфера вашої діяльності повинна відповідати вашим здібностям, бажанням і інтересам. Якщо чогось бракує, подумайте, як можна впровадити цю складову. Припустимо, ви онлайн-психолог. Кожен день ви відповідаєте на тисячі повідомлень, ведете свій блог, читаєте наукову літературу. При цьому ви розумієте, що застосовуєте тільки 70% своїх знань і вам бракує живого спілкування. Почніть виступати на наукових конференціях або працювати з новими, більш складними проблемами.

Прагнете відновити баланс між тим, що віддаєте і що отримуєте

Якщо вже декілька років ви вкладаєте в проект багато сил і емоцій, але мало отримуєте натомість, варто задуматися. Можливо, час переглянути бізнес-модель, знайти наставника, який допоможе вийти на новий рівень вашого розвитку.

Це дієві інструменти. Але якщо вам не хочеться їх застосовувати, то, може, дійсно пора змінити сферу бізнесу? Здійснювати такі зміни раз в 10-15 років — це норма в сучасному світі. Тому ви обов'язково впораєтеся.

Якщо ви відчуваєте, що «засиділися», то не бійтеся мислити глобально та освоювати нові горизонти. Але тільки не забувайте влаштовувати собі перепочинок, інакше через якийсь час роботи без відпочинку ви знову відчуєте, що світ вам став не милий. А це, нагадаємо, ніяк не входить у ваші плани.

Источник