Топ-10 продуктів, після вживання яких ще більше хочеться їсти

Деякі продукти лише сильніше розпалюють апетит.

Ми зібрали продукти, від яких найкраще відмовитися, якщо ви дуже голодні (особливо якщо ви на дієті) — вони викликають ще більше бажання їсти. Краще замініть їх на щось більш корисне, інформує Ukr.Media.

Сир

Ще з раннього дитинства люди "запрограмовані" на таку реакцію на молочний білок (казеїн), щоб немовлята як слід харчувалися материнським молоком і отримували достатньо корисних речовин. Сир, який є концентрованою формою молока, також викликає цей ефект. Білкові сполуки, звані казоморфінами, у поєднанні з великою кількістю жиру і солі є причиною великої любові до нього.

Чим більше у вас є, тим більше ви хочете ще — і це був задум природи.

Фруктові соки та коктейлі

Під час їх приготування з фруктів видаляється найбільш поживна речовина — клітковина. А ось цукор у великій кількості залишається. За підвищення його рівня ми одразу починаємо хотіти їсти більше, а оскільки клітковини, що дає ситість, немає, ефект посилюється.

До того ж, зазвичай, такі напої мають зовсім невелику кількість калорій, що теж не дає ситості. Краще їсти фрукти цілими.

Йогурт з низьким вмістом жиру

Йогурт рекламують як супер-здорову їжу. Але його користь сильно залежить від того, який саме ви оберете. Типовий йогурт з фруктами містить у середньому 150 ккал, 6 г білка, 1,5 г жиру і близько 25 г цукру. Більш високе навантаження вуглеводами і дуже низький вміст жиру змусять вас пошукати, що б такого з'їсти ще, навіть після останньої ложки. Замість цього оберіть грецький йогурт з нормальною жирністю, у якому вдвічі більше білка, і додайте власні фрукти, горіхи або насіння для отримання додаткової клітковини і антиоксидантів.

Яєчний білок

Є важлива причина, через яку ви можете відчути голод незабаром після вживання ранкового омлету з яєчних білків. У той час як вони є, звичайно ж, гарним джерелом білка, велика кількість корисних жирів, вітамінів і мінералів міститься у жовтках. Насичені жири у їх складі не лише додають ситості, але й необхідні для вироблення гормонів та засвоєння організмом деяких вітамінів і мінералів (вітамін А для шкіри та імунної системи, вітаміни групи В для енергії і холін, який підтримує здоров'я мозку та м'язів).

Продукти з написами на кшталт "Корисні", "Дієтичні"

Згідно з дослідженнями, подібних продуктів ми найчастіше їмо більше, ніж потрібно. Такі написи заспокоюють і змушують нас накладати набагато більші за розміром порції. Але при цьому ми не відчуваємо себе повністю ситими. Точну причину цього вчені ще з'ясовують, але, швидше за все, це пов'язано з підсвідомим програмуванням себе на те, що шкідлива їжа точно завжди більш ситна.

Цукор

Цукор і усі його аналоги (від штучних підсолоджувачів до органічного тростинного цукру і усього, що між ними) викликають сильне звикання через підвищений викид дофаміну. Враховуючи той факт, що ми еволюційно створені для пошуку солодкого смаку, щоб вижити, і що висококонцентровані джерела цукру є поширеними у нескінченних кількостях, залежність від цукру стає дедалі поширенішою. Цукор вміє схиляти до переїдання, при цьому не забезпечуючи ситість.

Однак не відмовляйтеся від фруктів. Цілісні харчові джерела цукру відрізняються тим, що містять клітковину і поживні речовини. Ви можете з'їсти кілька шоколадних батончиків або випити величезну чашку соку, не відчуваючи ситості, а ось вжити 10 яблук або груш буде складно — вони дуже ситні.

Батончики мюслі

Вони часто складаються лише з цукру, гідрогенізованих олій і не містять білка (речовини, яка дає ситість). А ще у них додають ароматизатори, які служать збудниками апетиту, але продукт не зробить вас ситою.

Кетчуп

Подумайте двічі, перш ніж додавати цей соус до страви. Кетчуп або будь-яка їжа, яка приготована з високим вмістом цукру, може посилити апетит. Вона порушує обмін речовин у організмі і уповільнює вироблення лептину (гормону, який допомагає нам відчувати себе ситими). У результаті організму не надсилається сигнал про те, що ви ситі і що варто припинити їсти.

Кекси, пончики

Не сперечаємося, це дуже смачно. Але дані солодощі майже цілком складаються з цукру. Він дуже швидко засвоюється, змушуючи організм виділяти багато інсуліну, при цьому миттєво потрапляючи у клітини, не залишаючись у крові. Результатом є низький рівень цукру у крові, який змушує відчувати голод незабаром після вживання десерту.

Солодкі пластівці

По-перше, вони підсолоджені цукром. По-друге, у них немає клітковини і білка — двох головних поживних речовин, які потрібні насамперед вранці, щоб підтримувати стабільний рівень цукру у крові і не відчувати голоду. А поєднання пластівців зі знежиреним молоком означатиме ще й те, що вам не дістанеться корисного і насичуючого жиру. Шукайте злаки з більш ніж п'ятьма грамами натуральної клітковини на порцію і не заощаджуйте на жирах або білках.

Продукти з очищеного зерна

Білий хліб, крекери і т. д. У них абсолютно не залишається клітковини після обробки. А саме вона сприяє насиченню. Ось чому з'їсти кілька шматків хліба набагато простіше, ніж велику порцію, наприклад, коричневого рису.

Солоні закуски

Ви й самі напевно помічали, що з'їсти їх у незначній кількості ну дуже складно. Це тому, що солоні закуски містять величезну кількість натрію і часто позбавлені клітковини або білка. Натрій зневоднює організм і може змусити вас їсти дедалі більше. Нестача білка і клітковини означає, що закуска містить багато вуглеводів, що призводить до неминучого стрибка цукру у крові. Також натрій запускає дофамін — нейромедіатор, що пов'язаний із задоволенням. Це означає, що чим більше солі ви їсте, тим більше ви хочете ще.

Жувальна гумка

Люди, які сидять на дієті, намагаються жувати її, щоб відволіктися від їжі. На жаль, цей трюк зазвичай не спрацьовує. Жувальні рухи насправді обманюють ваше тіло, сигналізуючи про те, що їжа надходить вниз, у шлунку починають вироблятися шлункові соки. Коли їжа не надходить, шлунок починає вирувати, адже у ньому нічого немає. Це не лише спричиняє біль, але й змушує вас почати відчувати голод.

Алкоголь

Наші тіла не здатні накопичувати алкоголь. Процес його виведення з організму змушує нас швидко витрачати запаси глікогену (який надходить здебільшого з вуглеводів). Тому, коли ми п'ємо у надлишку (понад 2 порції для жінок і понад 3 — для чоловіків), ми буквально жадаємо вуглеводів, щоб замінити запаси глікогену, втрачені через алкоголь. А оскільки мозок мислить нетверезо, йому хочеться вуглеводів. Висновок — пийте у помірних кількостях, а на випадок, якщо після занадто великої кількості захочеться щось з'їсти, тримайте під рукою здорові, складні вуглеводи — горіхи, наприклад.

Фастфуд

Це продукти з високим ступенем переробки, які містять такі речовини, як консерванти, трансжири і багато солі. Консерванти і трансжири порушують здатність нашого шлунку взаємодіяти з нашим мозком. Гормони, які пов'язані з насиченням, у мозку при цьому не виробляються, і він втрачає здатність розпізнавати, що ми ситі, тому ми просто продовжуємо їсти ще більше. А сіль утримує воду, змушуючи нас відчувати себе зневодненими. При цьому, часто, коли ми думаємо, що голодні, насправді ми просто хочемо пити.

Продукт, що замінює "страву мрії"

Ви напевно помічали, що якщо довго чогось хочете, отримавши це, можете об'їстися. Але чи помічали ви, що якщо ви хочете одне (наприклад, морозиво) і довго не дозволяєте його собі, а замість нього їсте щось більш корисне, потім ви все одно з'їсте улюблену страву і… теж скуштуєте її забагато? Якщо ми хочемо придушити у собі бажання отримати щось, потім ми на це накидаємося. Тому забороняти собі нічого і ніколи не потрібно, а ще краще завжди мати у холодильнику невелику порцію того, що ви дуже полюбляєте, щоб можна було у будь-який момент порадувати себе.