Вчені створили електронний ніс, здатний діагностувати хворобу Паркінсона за запахом

Розроблена система виявилася простою.

Кілька років тому вчені виявили, що хвороба Паркінсона може мати свій унікальний запах. Після цього виникла ідея про створення електронного пристрою, який зміг би реагувати на шкірні зміни, визначаючи захворювання під час огляду пацієнтів в кабінеті лікаря, інформує Ukr.Media.

Певних успіхів у цьому напрямку вдалося домогтися співробітникам компанії ACS Omega, які розробили портативну нюхову систему, або просто "електронний ніс".

Виділення особливого запаху пацієнтами з хворобою Паркінсона пов'язана з активною роботою сальних залоз і виробленням дріжджів, ферментів і гормонів. У комплексі ці речовини утворюють свій унікальний запах.

Розроблена система виявилася простою в застосуванні і недорогою альтернативою діагностики захворювання по запаху. Вона портативна і може встановлюватися в будь-яких медичних установах.

Для випробування алгоритму були зібрані зразки шкірного сала у 31 пацієнта з діагностованою хворобою Паркінсона і ще у 32 здорових добровольців. Зрештою ефективність роботи моделі із застосуванням алгоритмів машинного навчання склала 79,2%.

Розробники мають намір провести випробування на більшій кількості людей з метою підвищення точності роботи "електронного носа".

Источник