У чому переваги та недоліки ведення сімейного бізнесу

Ризиків чимало.

Відповідальний, радіє за спільну справу, готовий думати про роботу добу безперервно, на нього можна покластися.. тільки де такий мешкає? Для багатьох з нас відповідь очевидна: у власній родині, серед численних родичів. Така співпраця дозволить вивести бізнес на нову висоту!

Однак, світу відомо безліч прикладів, коли ділові тандеми з близькими закінчувалися досить сумно: через розбіжності розривалися не лише ділові зв'язки, а й родинні. З іншого боку, існує безліч зразків для наслідування, коли партнерство з родичами звело спільну справу в ранг світових імперій. Так будувати чи ні бізнес з нечужими людьми? Давайте розберемося більш детально, інформує Ukr.Media.

Які очевидні переваги можна відзначити при веденні сімейного бізнесу?

  • По-перше, це зручно: ви знаєте близьких людей як свої п'ять пальців, тому питання довіри тут не виникає.
  • По-друге, знання сильних і слабких сторін кожного родича дозволяє давати для виконання саме ті завдання, з якими кожен буде справлятися на "відмінно".
  • По-третє, близькі люди, що працюють разом, сумлінніше підходять до справи, ніж люди з боку, бережніше обходяться з фінансами, не бояться перепрацювати і намагаються знайти нові ідеї навіть поза роботою.
  • По-четверте, ви економите дорогоцінний час, який міг піти на притирання до співробітників, а час, як відомо, це гроші.
  • По-п'яте, існує реальна можливість заощадити, не залучаючи найманих працівників, тому що з родичами знайти спільну мову набагато простіше.

Натхненні яскравими перспективами побудови сімейної справи, не забувайте, що подібна співпраця загрожує ризиками, яких не так уже й мало. Наприклад, нерідкі конфлікти, які бувають у кожній родині, і неможливість забути про них навіть у позаробочий час, що виливається в погіршення результатів праці. Або недостатня обізнаність близької людини в робочих питаннях. У теорії мати під боком надійного працівника — відмінне рішення, але на практиці часто обов'язки протеже перекидаються на інших співробітників, від чого в колективі починається накопичуватися невдоволення і нерідкі конфлікти.

Не забувайте і про труднощі в об'єктивній оцінці роботи родича-напарника: свідомо добре ставлення не дозволяє тверезо оцінювати недоліки в його роботі, а постійні причіпки з вашого боку аж ніяк не сприяють збереженню здорової робочої атмосфери. Напевно, найголовніша небезпека ведення бізнесу з родичами полягає в тому, що при виникненні розбіжностей існує великий ризик втратити не лише фахівця, але і людини, з якою вас пов'язує не лише робота.

Як позбавити себе від зайвого головного болю при веденні справ з рідними?

1. Ваші найгірші порадники — жалість і бажання допомогти. Будь-який співробітник повинен перш за все приносити користь компанії і бути компетентним в робочих моментах, а не отримувати зарплату "за красиві очі" або бути просто хорошою людиною.

2. Для всіх співробітників мають бути створені однакові і справедливі умови праці. Коли ви виділяєте близьку людину з колективу, і ваша репутація потрапляє під удар, і родич стає об'єктом для лихослів'я і насмішок.

3. У спілкуванні на роботі намагайтеся дотримуватися золотої середини: не варто надмірно чіплятися до близької людини і вже тим більше прилюдно її критикувати, переходячи на особистості.

4. Всі особисті питання і нюанси залиште за дверима офісу: в робочий час перед вами знаходиться, перш за все, найманий фахівець, а не дочка, брат, дружина або зять.

5. Оформляйте робочі відносини з родичами документально. Нехай фраза "нічого особистого, тільки бізнес" стане для вас ключовою, коли виникнуть сумніви в доцільності цього заняття.

6. Довіряйте, але перевіряйте: звучить досить блюзнірське стосовно людей, з якими ділите і дах, і їжу, але факт залишається фактом. Ті, кому надмірно довіряють, можуть виявитися нечистими на руку людьми, тим більше, що вони останні в списку, хто може потрапити під підозру.

То брати чи не брати в ділові партнери близьку людину? Не можна відповісти однозначно. Наприклад, гуру бізнесу, російський підприємець Олег Тиньков стверджує: це найгірша затія, яка може спасти на думку. А одна з найбагатших людей у світі, Карлос Слім Елу з Мексики, володіє сімейною імперією, в якій задіяні безліч родичів. Нехай подібне рішення повністю ляже на ваші плечі після численних роздумів про проблеми, які можуть виникнути. Якщо мрія про сімейну справу переважить усі можливі тривоги, а близьке оточення складається з компетентних, виконавчих і відповідальних людей, то є сенс ризикнути почати працювати спільно.

Источник