Польща та Греція пропонують створити «залізний купол» над Європою

Прем’єри Польщі та Греції Дональд Туск і Кіріакос Міцотакіс у спільному листі до президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн закликали до створення європейського “залізного купола”.

У ньому вони наполягають не гаяти часу і виділити сили і засоби для реалізації цього проєкту, передає Укрінформ з посиланням на Раду міністрів Польщі.

Як зазначили прем’єри, російська агресія проти України глибоко порушила архітектуру безпеки та оборони на європейському континенті.

За їх словами, ЄС та країни-члени Спільноти повинні здійснювати сильніші і ефективніші заходи щодо безпеки та оборони, адже нинішня ситуація не відповідає сучасним потреби та вимоги.

“Ми повинні бути готові. Європа буде безпечною за умови, якщо безпечним буде також небо над нею. Тому Євросоюзу потрібна нова «флагманська» програма європейського протиповітряної щиту — комплексна система протиракетної оборони, яка захищає спільний повітряний простір Євросоюзу проти будь-яких майбутніх загроз, включаючи літаки, ракети, безпілотники тощо”,- наголосили Туск і Міцотакіс.

За їх словами, ця система повинна бути надійним засобом відлякування від усіх ймовірних агресорів, а якщо це не подіє, то вона має захистити усі країни ЄС і жителів Європи.

На їх переконання, підготовка і фінансування цього проєкту на європейському рівні буде важливим сигналом, шо Європа об’єднана і рішуче налаштована щодо свого захисту і є економічною і військовою силою, з якою треба рахуватися.

“Ми повинні продемонструвати лідерство та готовність, а для цього потрібні ресурси та інструменти. Ми не повинні гаяти часу”,- наголосили прем’єри.

Як повідомляв Укрінформ, Польща отримала від Європейського інвестиційного банку 300 млн євро кредиту на будівництво “залізного купола”, зокрема, його супутникового компонента. Йдеться про кошти для виведення на орбіту двох супутників, які надаватимуть знімки земної поверхні високої роздільної здатності для цивільних та військових потреб Польщі.

Ініціатива "Європейський небесний щит" — це проєкт побудови наземної інтегрованої системи ПРО, яка включає засоби боротьби з балістичними ракетами. Станом на січень 2024 року у ній беруть участь 19 держав.

Источник