У Ватикані поховали Папу Римського Бенедикта XVI

У Ватикані у четвер, 5 січня, відбувся похорон колишнього Папи Римського Бенедикта XVI.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Vatican News.

Ще задовго до світанку четверга на площу Святого Петра у Ватикані почали прибувати вірні, щоби провести в останню путь понтифіка. Десятки тисяч вірян заповнили площу, щоби взяти участь у похороні вислуженого Папи Бенедикта.

Коли о 8:45 за місцевим часом труну із тілом Бенедикта винесли на площу, учасники богослужіння привітали процесію оплесками. Труну поставили перед вівтарем, поряд поклали розгорнуте Євангеліє, після чого розпочалося проказування молитви на розарії (вервиці).

Святу месу, що розпочалася о 9:30 за місцевим часом, очолив Папа Франциск, з яким співслужили близько 130 кардиналів, 400 єпископів і 3700 священиків, серед яких були глави східних католицьких церков, єпископи з України та українські єпископи з діаспори.

Папа Франциск, відповідно до форми, впровадженої після того, як у нього розпочалися проблеми з коліном, очолював богослужіння та виголосив проповідь, а Літургію Євхаристії очолив кардинал Джованні Баттіста Ре, декан Колегії Кардиналів.

Згідно з бажанням Бенедикта XVI, церемонія мала скромний характер. Лише дві делегації – з Німеччини та Італії, на чолі з президентами та главами урядів – мали офіційний статус, але в приватній формі в богослужінні брали участь деякі монархи, президенти та прем’єр-міністри, представники урядів. Офіційно були представлені також різні християнські конфесії.

Наприкінці Святої Меси Папа Франциск звершив обряди останнього прощання (Commendatio і Valedictio). Труну під траурний передзвін і оплески учасників богослужіння перенесено до крипти базиліки Святого Петра для поховання.

Як повідомляв Укрінформ, колишній Папа Римський Бенедикт XVI помер 31 грудня у віці 95 років у своїй резиденції у монастирі Mater Ecclesiae у Ватикані.

Бенедикт XVI обіймав апостольський престол з 2005 по 2013 рік. Він зрікся престолу через погіршення здоров'я, ставши першим з 1415 року Папою, який так вчинив.

Свої останні роки Бенедикт XVI провів у монастирі Mater Ecclesiae.

Фото: Vatican News

Источник