Загрози ядерній безпеці: 54 делегації МАГАТЕ закликали притягнути Росію до відповідальності

Під час заходу "Міжнародна конференція МАГАТЕ: формування майбутнього" 54 делегації країн-учасників підтримали підготовлену Україною заяву про загрози ядерній і радіаційній безпеці, які створює Росія.

Як передає Укрінформ, по це повідомляє Міністерство енергетики України.

"Вперше в історії держава-член МАГАТЕ навмисно атакувала та захопила контроль над мирними ядерними об’єктами, що належать іншій державі-члену МАГАТЕ. Ми засуджуємо захоплення Росією та мілітаризацію ЗАЕС, що може призвести до серйозних наслідків для ядерної безпеки. Навмисне ігнорування Росією міжнародного права, її присутність і дії на ЗАЕС, а також напади на критично важливу енергетичну інфраструктуру України продовжують наражати на небезпеку Україну та ширший регіон. Ми закликаємо до продовження зусиль, щоб притягнути Росію до відповідальності за створення загроз для ядерної безпеки", — цитує заяву пресслужба міністерства.

У спільній заяві країн також акцентується на важливості «семи незамінних стовпів забезпечення ядерної безпеки та безпеки під час збройного конфлікту», а також необхідності дотримання п’яти конкретних принципів для ЗАЕС, які були оголошені генеральним директором Ради Безпеки ООН з урахуванням суверенітету і територіальної цілісності України.

Окрім цього, країни-підписанти відзначили важливість роботи МАГАТЕ та генерального директора агентства Рафаеля Гроссі у запобіганні ядерній аварії в Україні. Водночас наголошується, що війна перешкоджає здатності МАГАТЕ ефективніше впроваджувати гарантії в Україні.

Україна також закликала МАГАТЕ посилити зусилля для зміцнення стандартів ядерної безпеки, щоб забезпечити готовність режимів ядерної безпеки країн протистояти будь-яким можливим обставинам, включаючи збройний конфлікт, та гарантувати, що країни будуть притягнуті до відповідальності за їх порушення.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, яка очолювала українську делегацію на конференції, наголосила, що настав час для трансформації міжнародної системи ядерної безпеки та міжнародних інструментів, щоб вони відповідали поточним викликам і загрозам і за можливості враховували всі майбутні.

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінуючи територію станції, не допускаючи до роботи кваліфікований персонал та перебиваючи лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Із вересня 2022 року на станції постійно перебуває місія МАГАТЕ, однак росіяни не дають експертам агентства повного доступу до всіх зон ЗАЕС.

Фото: Міненерго

Источник