Росія виступила проти розширення зернової угоди

Росія виступила проти розширення зернової угоди

Фото: Анадолу Продовження зернової угоди зараз під загрозою через дії Росії

Якщо не буде гарантій для Росії щодо експорту аміаку, то чорноморська ініціатива «припиняє своє існування», стверджують у Москві.

Країна-агресор Росія виступила проти розширення дії зернової угоди, та її «безкінечного продовження». Про це сказав заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін за підсумками переговорів у Стамбулі між представниками України, Туреччини, РФ та ООН у четвер, 11 травня.

«Ми проти того, за що висловлюються у багатьох західних столицях, проти її (угоди – ред.) розширення або безкінченного продовження. Ми повинні розуміти, що робиться, у тому числі нами та учасниками цих домовленостей», – сказав він.

Вершинін також закликав не забігати вперед у питанні продовження зернової угоди, термін дії якої за версією Росії начебто спливає 18 травня: «Давайте не забігатимемо вперед… Ще залишається якийсь час. Звичайно, ми дуже уважно стежимо за тим, що робиться у виправленні перекосів та вад цієї ініціативи».

За словами російського дипломата, якщо не буде гарантій для Росії, зокрема щодо експорту аміаку, то чорноморська ініціатива «припиняє своє існування».

«Тому що ініціатива, яка приносить вигоду тільки одній зі сторін, навряд чи може бути визнана і підтверджена всіма. Ми, природно, насамперед захищаємо національні інтереси Росії, її сільгоспвиробників і виробників добрив», – наголосив він і додав, що російська частина стамбульських домовленостей щодо зерна «виконується незадовільно».

За словами Вершиніна, нової зустрічі щодо зернової угоди на рівні заступників міністрів поки не заплановано.

Раніше у четвер Міністерство оборони Туреччини повідомило, що сторони у Стамбулі домовилися продовжити переговори щодо подальшої долі зернової угоди найближчим часом.

Нагадаємо, цього тижня Росія знову блокувала роботу зернового коридора. На цьому тлі український аграрний експорт б’є антирекорди.

Джерело