Меншість членів розвідки США вважають, що ковід «втік» з китайської лабораторії — Коронавірус

Меншість членів розвідки США вважають, що ковід "втік" з китайської лабораторії - Коронавірус

Фото: David Ryder/Getty Images

У розвідці США продовжують працювати над дослідженням тези про лабораторне походження COVID-19. Як повідомляє у своєму матеріалі CNN, таке припущення все ще має меншість прихильників  у розвідувальному співтоваристві.

Згідно з нещодавно оновленим секретним звітом розвідки, Міністерство енергетики США оцінило, що пандемія COVID -19, швидше за все, виникла через витік з лабораторії в Китаї. Про це повідомляє WSJ з посиланням на Міністерство енергетики США. Таку думку підтвердили та в ФБР. Однак розвідувальне співтовариство Штатів не впевнене шодо цього, адже є занадто мало підтверджень, щоб спростувати природнє походження COVID -19.

— Три джерела повідомили CNN, що варіант Міністерства енергетики був частково заснований на інформації про дослідження, які проводяться в китайських центрах контролю за захворюваннями в Ухані, Китай, які вивчали варіант коронавірусу під час спалаху, — йдеться у повідомленні.

А ось інші розвідувальні служби не вважають, що ці дані є вагомим доказом для підтвердження витоку вірусу COVID-19 з лабораторії в Ухані. Окрім цього, CNN звернулася за коментарями до посадовців. Два неназваних джерела применшили оцінку Міністерства енергетики, спираючись на висновки більш важливих агентств в розвідувальному співтоваристві. Вони  перевіряли цю інформацію, але так і не змінили своєї позиції.

—          Спецслужби можуть робити оцінки з низькою, середньою чи високою достовірністю. Оцінка з низьким рівнем достовірності зазвичай означає, що отримана інформація недостатньо надійна або занадто фрагментована, щоб можна було зробити більш певне аналітичне судження, або інформації недостатньо для того, щоб зробити надійніший висновок, — йдеться у публікації CNN.

Остання оцінка ще більше посилює розкол в уряді США з приводу того, чи почалася пандемія COVID -19 у Китаї у 2019 році внаслідок витоку з лабораторії, чи вона виникла природним шляхом. Різні спецслужби роками розходяться у думках із цього приводу.

У 2021 році розвідувальна спільнота розсекретила звіт, в якому показано, що чотири агенції в розвідувальному співтоваристві з низьким ступенем достовірності оцінили, що вірус, ймовірно, перейшов від тварин до людей природним шляхом у дикій природі, тоді як одне з помірним ступенем впевненості оцінило, що пандемія була результатом нещасного випадку в лабораторії.

Джерело