Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 18 серпня — 18 серпня 2023 :: Донеччина

Політика

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко визнав , що на початку війни російські окупаційні війська зайшли в Україну з території Білорусі. При цьому своєї відповідальності за вторгнення російських військ до України він не бачить.

Координатор стратегічних комунікацій Ради з національної безпеки США Джон Кірбі спростував інформацію про переговори США щодо вступу України до НАТО в обмін на закінчення війни або територіальні поступки Росії.

Права людини

Так званий «верховний суд» угруповання «ДНР» засудив військовослужбовців військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання Нацгвардії України (полк «Азов») старшого сержанта Павла Артеменка та молодшого сержанта Антона Романюка на 24 роки в’язниці.

Суспільство

Вже близько 80% мешканців підконтрольної РФ частини Луганської області отримали російські паспорти, заявила представниця МВС РФ Ірина Волк.

Російські військові комісари в окупованому Криму вимагають у родичів загиблих солдатів гроші за доставку тіла, яке нібито перебуває у місцях активних бойових дій і транспортувати його непросто. За доставку рідним пропонують заплатити близько 100-150 тисяч рублів (близько 1000-1500 доларів).

На окупованій території Донецької області у деяких школах батьків примушують в обов’язковому порядку переводити дітей на очне навчання, а в інших навпаки керівництво школи наполягає на дистанційному.

Бойові дії

Внаслідок обстрілу поранено літню мешканку селища Оленівка, пенсіонера у Кіровському районі Донецька та співробітника шахти імені А. А. Скочинського.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякую, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело