Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 24 травня — 25 травня 2023 :: Донеччина

Права людини

У середу, 31 травня, Південний окружний військовий суд РФ у Ростові-на-Дону розпочне розгляд справи стосовно п’ятьох іноземців, які воювали на Донбасі на боці України. Перед судом постануть громадяни Великобританії Джон Гардінг, Ділан Гілі та Ендрю Гілл, громадянин Швеції Матіас Густавссон та громадянин Хорватії Векослав Пребіг. Російські ЗМІ пишуть, що іноземці входили до складу батальйону «Азов» та інших озброєних формувань України. Вони були взяті в полон у Маріуполі на металургійному комбінаті «Азовсталь».

Так званий «верховний суд» угруповання «ДНР» засудив до 13 років колонії двох сержантів військової частини 3057 полку «Азов» Андрія Пилявського та Романа Харченка за звинуваченням у «спробі розстріляти мирного жителя Маріуполя».

Суспільство

Починаючи з 20 лютого, окупанти вивезли з Бахмуту понад 3,5 тисячі людей.

Голова російської ПВК «Вагнер» Євген Пригожин не має наміру привласнювати Артемівський завод шампанських вин у Бахмуті та соляні шахти підприємства «Артемсоль» у Соледарі Донецької області. Про це Пригожин заявив в інтерв’ю, відповідаючи на запитання, чому там проводиться інвентаризація.

Співробітники російської поліції розпочинають роботу в Бахмуті (до декомунізації — Артемівськ) Донецької області.

В окупованому Криму «націоналізують» будівлю у Сімферополі, яка належить Меджлісу кримськотатарського народу, а також квартиру дружини президента України Олени Зеленської у Ялті.

Бойові дії

Вдень 24 травня інтенсивність боїв на флангах у передмісті Бахмута на Донеччині знизилася, але це не вказує на ослаблення окупантів, розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

У боях за Бахмут Донецької області ЗСУ вбито 20 тисяч «вагнерівців», стільки ж російських бойовиків було поранено, повідомив голова ПВК «Вагнера» Євген Пригожин.

Невідомий чоловік із вибуховим пристроєм намагався незаконно перетнути пункт пропуску на кордоні Ростовської області та захопленої Росією території Донецької області і загинув.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякую, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело