Гауляйтер Херсонщини збрехав про відсутність катівень на окупованих територіях

Володимир Сальдо, який є гауляйтером Херсонської області, збрехав про відсутність катівень на окупованих територіях регіону.

Що кажуть

Сальдо опублікував фейк у своєму Telegram-каналі.

Також він звинуватив Велику Британію у поширенні “фейків” про катівні на територіях Херсонщини, які були та перебувають під російською окупацією.

Гауляйтер Володимир Сальдо бреше і робить це на рівні наративу “war is fake”, який поширюється в західних сегментах соцмереж.

Адже існування катівень на територіях Херсонської області, які були і перебувають під російською окупацією, не тільки підтверджене. А й задокументоване.

Чому це брехня

Про існування катівень є свідчення людей, які їх пройшли, матеріали журналістів і кримінальні провадження.

Зі свідчень людей можна відзначити розповідь колишнього в’язня катівні у ІТТ на вулиці Теплоенергетиків у Херсоні.

Цю ж катівню пройшов херсонський підпільник Андрій Андрющенко. Видання МОСТ зробило і опублікувало інтерв’ю з ним.

З матеріалів журналістів видання МОСТ нещодавно публікувало текст про життя в окупованому Скадовську зі слів трьох його колишніх мешканців.

У ньому описуються методи катувань і місця, де у Скадовську облаштовані самі незаконні місця несвободи.

Про кримінальні провадження та їх матеріали можна виокремити повідомлення Херсонської обласної прокуратури про огляд 4 катівень у Херсоні.

Правоохоронці знайшли у них частини резинових кийків, дерев’яну биту і телефон ТА-57 (так званий “тапік”, яким людей катували струмом).

Також у катівнях знайшли лампу розжарюванню, частину металопластикової труби, кайданки, кулі у стінах і т. д.

Другим важливим доказом існування катівень є кримінальне провадження СБУ щодо окупаційної спецслужби Херсонщини – “Державної служби безпеки”.

Олександр Якименко

По ньому проходять голова “ДСБ” (ексочільник СБУ) Олександр Якименко і ряд його “підлеглих”.

Підлеглі Якименка – 1) Олександр Улізько; 2) Михайло Гребенюк; 3) Олексій Супруненко; 4) Дмитро Леонов; 5) Денис Насипанний; 6) Артем Коломоєць; 7) Сергій Сачук (між Коломойцем і Сачуком – Олексій Селіванов)

В опублікованих повідомленнях про підозру вказана адреса катівні “ДСБ”, конкретні приклади її злочинів і прізвища більше трьох десятків викрадених “ДСБ” людей.

Також у матеріалах описані види катувань і у деяких випадках – це з прив’язкою до конкретних їх жертв.

Такий масив даних, який насправді ще більший, має переконливо доводити брехню Сальдо і реальність існування російських катівень.

Цей матеріал було написано ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” в рамках програми IWPR “Підтримка регіональних медіа України під час війни” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю ГО “Херсонська обласна агенція громадської журналістики МІСТ” i не відображає погляди Уряду Великої Британії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Джерело